Ο Σελμάιερ διορίστηκε στη στρατηγική θέση του γενικού γραμματέα της Κομισιόν τον περασμένο μήνα, με ευρωβουλευτές να αντιδρούν έντονα στον διορισμό του, κάνοντας λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες.

O στενός συνεργάτης του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε κάνει αίτηση τον Ιανουάριο για την πλήρωση θέσης αναπληρωτή γενικού γραμματέα, όπως κι άλλος υποψήφιος που αργότερα αποσύρθηκε. Ολοκλήρωσε τη διαδικασία αξιολόγησης και πέρασε από συνέντευξη που του πήρε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τους Ανθρώπινους Πόρους, Γκίντερ Έτινγκερ. Λίγη ώρα μετά την έγκριση του διορισμού του Σελμάιερ, ο Γιουνκέρ ανακοίνωσε ότι ο γενικός γραμματέας Αλεξάντερ Ιταλιάνερ αποφάσισε να παραιτηθεί και ζήτησε από τους επιτρόπους να εγκρίνουν τον διορισμό του 47χρονου συνεργάτη του κατευθείαν στο κορυφαίο αξίωμα της γραφειοκρατίας της Κομισιόν.

«Αυτοπυροβοληθήκαμε»

Η Φρανσουάζ Γκροστέτ του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ανήκουν ο Γιουνκέρ και ο Σέλμαιερ), τόνισε ότι αυτοπυροβολήθηκαν στο πόδι και έδωσαν πάτημα σε όσους ισχυρίζονται πως οι αποφάσεις της Ευρωβουλής λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

«Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ρίξουμε νερό στον μύλο των ευρωσκεπτικιστών και να διαιωνίσουμε τον μύθο πως τα πράγματα γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν ανήκει στους δημόσιους λειτουργούς, αλλά στους πολίτες της Ευρώπης – οι πρώτοι είναι εκεί για να υπηρετούν τον δεύτερο, όχι για να αποκομίζουν ίδιον όφελος ή να προωθούν τα δικά τους συμφέροντα. Ειλικρινά, αυτοπυροβοληθήκαμε στο πόδι».

Ο Έτινγκερ απάντησε πως η διαδικασία του διορισμού ήταν η προβλεπόμενη και υπογράμμισε ότι «είναι ένας απόλυτα σωστός διορισμός, βάσει των κανονισμών». Παράλληλα, κάλεσε τους ευρωβουλευτές να ρίξουν τους τόνους και να μην αντιμετωπίζουν τον Σελμάιερ σαν τέρας. «Αισθανόμαστε ότι ο Μάρτιν Σελμάιερ είναι 100% κατάλληλος για τη θέση στην οποία διορίστηκε. Δεν πρέπει να μετατρέψουμε τον κ. Σελμάιερ σε κάποιου είδους τέρας».

Μετά την τοποθέτηση του Έτινγκερ, η Σοφία Ίντε Φελντ από την «Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στην Ευρώπη» κατηγόρησε τον Έτινγκερ ότι αντιμετωπίζει τους ευρωβουλευτές σαν να είναι «ηλίθιοι» και υπογράμμισε ότι αν οι επίτροποι εκφοβίζονται από έναν δημόσιο υπάλληλο δεν έχουν τα φόντα να υπερασπιστούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα απέναντι στον Τραμπ.

«Ειλικρινά δεν έχω λόγια μπροστά στο θέαμα 28 ισχυρών πολιτικών που έχουν επιλεγεί για την πολιτική ηγεσία αυτής της ηπείρου αλλά τους σέρνει από τη μύτη ένας δημόσιος υπάλληλος. Αν οι επίτροποι εκφοβίζονται τόσο εύκολα από έναν δημόσιο λειτουργό, αν κάνουν σαν αβοήθητα παιδάκια όταν πρέπει να πάρουν μια απροσδόκητη απόφαση για το προσωπικό, πώς να περιμένουμε ότι θα υψώσουν το ανάστημά τους και θα υπερασπιστούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα μπροστά στον  Τραμπ, για παράδειγμα, σε περίπτωση εμπορικού πολέμου;», δήλωσε η Ίντε Φελντ και επισήμανε πως περιμένει από την Κομισιόν  να διορθώσει αυτό το «σοβαρό σφάλμα» που «καταστρέφει όλη την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως υπερασπίστριας της ακεραιότητας και της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση».

Την θέση της υποστήριξε και ο Γκι Φερχόφσταντ των Φιλελεύθερων, που προειδοποίησε τον Γιουνκέρ ότι αν δεν προσέξει θα έχει την τύχη του Λουξεμβούργιου Ζακ Σαντέρ, που είχε παραιτηθεί το 1999 μετά τις καταγγελίες σε βάρος του για απάτη.


Πολλοί ευρωβουλευτές κατηγόρησαν τον Γιούνκερ διότι δεν εμφανίστηκε ο ίδιος για να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να διενεργήσει έρευνα για τον διορισμό.