Όπως αναφέρουν πληροφορίες του BBC, Ο Τραμπ αντικατέστησε τον Τίλερσον με τον μέχρι σήμερα διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο. Σκοπεύει να αντικαταστήσει τον Πομπέο με την Τζίνα Χάσπελ, που είναι η πρώτη γυναίκα η οποία προτείνεται για την ηγεσία της CIA.


Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο λόγος που απομάκρυνε τον Τίλερσον είναι η χημεία που είχαν ανάμεσα τους και η διαφωνία στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Τα πηγαίναμε καλά μεταξύ μας, πολύ καλά στην πραγματικότητα, ωστόσο διαφωνούσαμε σε κάποια πράγματα. Σχετικά με την υπόθεση του Ιράν πιστεύω πως η συμφωνία είναι φρικτή, ενώ εκείνος πίστευε ότι ήταν καλή. Ήθελα να σπάσω τη συμφωνία ή να κάνω κάποια επέμβαση και αυτός είχε άλλη οπτική, οπότε οι σκέψεις μας απείχαν. Με τον Μάικ Πομπέο έχουμε πολύ παρόμοιο τρόπο σκέψης. Πιστεύω ότι το πράγμα θα προχωρήσει πολύ καλά. Ο Ρεξ είναι πολύ καλός άνθρωπος και τον εκτιμώ».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι ο Ρεξ Τίλερσον δεν είχε καμία ενημέρωση για την απόλυση του. «Ο υπουργός Εξωτερικών δεν μίλησε το πρωί με τον πρόεδρο και αγνοεί τους λόγους, όμως είναι ευγνώμων επειδή μπόρεσε να υπηρετήσει και εξακολουθεί να πιστεύει πως το να υπηρετείς το δημόσιο είναι ένα ευγενές καθήκον και δεν πρέπει να μετανιώνει κανείς γι' αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Washington post, εκτός από διευθυντή της CIA, ο Πομπέο είναι το στέλεχος CIA που θαύμαζε περισσότερο από όλους τον Τραμπ και εκπροσώπησε την Πολιτεια του Κάνσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από το 2011, πριν μετακομίσει στη CIA το 2017. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο Πομπέο έχει αγωνιστεί στο παρελθόν για την ανάκληση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.