Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, βρέθηκε ενώπιον της ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, για την υπόθεση Novartis, καταθέτοντας τις διαφωνίες του επί της διαδικασίας και θέτοντας θέμα παραβίασης της ποινικής δικονομίας εκ μέρους της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.
 
Αναλυτικότερα, ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «για λόγους θεσμικής και πολιτικής εντιμότητας πρέπει να γίνει έρευνα για την υπόθεση Novartis από τη Βουλή» ζητώντας από τα μέλη της Επιτροπής να προχωρήσουν σε βάθος τη διερεύνηση και να καλέσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες. «Πρέπει πλέον να γίνει έρευνα επί της ουσίας, να κληθούν οι μάρτυρες».

Χαρακτήρισε άκυρη τη σύσταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι δεν περιλαμβάνονταν στην πρόταση πραγματικά περιστατικά – πράξεις. «Είναι άκυρη η σύσταση της επιτροπής διότι δεν περιλαμβάνονταν στην πρόταση πραγματικά περιστατικά – πράξεις. Αυτή είναι μια θεμελιώδης προϋπόθεση που δεν έχει τηρηθεί. Η επιτροπή έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει την υπόθεση διότι συγκροτήθηκε. Αν υπήρχε επιφύλαξη ως προς την αρμοδιότητα έπρεπε, αυτή να λυθεί από την ολομέλεια».

 
Παράλληλα, ο Ε. Βενιζέλος, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στη δικογραφία με τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, χαρακτήρισε αστειότητες τις ερμηνείες γύρω από τα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή και κατηγόρησε την Ε. Τουλουπάκη ότι κακώς και κατά παράβαση της ποινικής δικονομίας τα παρέλαβε, αντί να στείλει την προστατευόμενη μάρτυρα στη Βουλή για να τα παραδώσει η ίδια στην ειδική επιτροπή. 
 
«Έχω στα χέρια μου τα νέα στοιχεία και το CD, έχω δει τα χειρόγραφα, επειδή έχω αυτό το δικαίωμα. Είναι μια αστειότητα ότι έχει δώσει ο Σαμαράς τον αριθμό του Σταϊκούρα να πάνε εκεί… Φοβερά στοιχεία δηλαδή! Μια carte visit του πρωθυπουργού… και ο Σταϊκούρας με τον αριθμό να πάνε εκεί οι ενδιαφερόμενοι…. Οι δε επιστολές της Νovartis προς τον πρώην πρωθυπουργό είναι του τύπου έχουμε αιτήματα» σχολίασε.
 
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία του cd από τη Novartis είναι ελλιπή, καθώς αποτελούν μόνο μέρος των στοιχείων που στέλνει η εταιρεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. «Τώρα μας στέλνουν κάποια στοιχεία από υπολογιστές ενώ στην Αμερική στέλνουν τα πάντα. Πρέπει να μας στείλουν όλα τα στοιχεία του ψηφιακού αρχείου της Novartis», είπε.