Την Τρίτη, ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, επέλεξε να απευθύνει ένα αιχμηρό μήνυμα προς το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά, την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές για την ανάγκη ενεργοποίησης των μέτρων της περικοπής συντάξεων και αφορολόγητου από το 2019, τη στιγμή που η στάση των Ευρωπαίων για τη ρύθμιση του χρέους μοιάζει να παραμένει αμφίβολη.
 
Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, στη βάση «μιας λογικής προσέγγισης», υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα είναι καλύτερο τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη και το ίδιο το Ταμείο.
 
«Θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό. Το πνεύμα συνεργασίας είναι πολύ πιο εποικοδομητικό από όλες τις πλευρές και για αυτό είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.
 
Ο Επίτροπος Οικονομίας έκανε ειδική αναφορά σε τέσσερις προϋποθέσεις που θα πρέπει να ικανοποιηθούν ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, κατά το οποίο οι Βρυξέλλες στοχεύουν σε μια συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
 
Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, η πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι η ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης εντός του Μαΐου. Προκειμένου να συμβεί αυτό, ο Π. Μοσκοβισί κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εργαστούν επί «πραγματικών δεδομένων», τονίζοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά. «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους τα τελευταία χρόνια» ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι αποφάσεις θα βασιστούν στις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας και πάνω σε αυτό το θέμα υπάρχει συζήτηση μεταξύ των θεσμών. Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν πάνω σε «ρεαλιστικά στοιχεία», σημειώνοντας ότι το πνεύμα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι πολύ εποικοδομητικό και οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών γίνονται με «ειλικρινή» και «ανοιχτό» τρόπο. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019.
 
Εξάλλου, η δεύτερη προϋπόθεση που θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί ως το Εurogroup της 21ης Ιουνίου, είναι η «μετά το πρόγραμμα εποχή». Ο Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, πολλές μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται και θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο εποπτείας των στόχων. Τόνισε, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, ούτε για κάτι που θα μοιάζει με πρόγραμμα, διότι είναι επιθυμία όλων η Ελλάδα να ξαναγίνει κανονικό μέλος της ευρωζώνης.
 
Η τρίτη προϋπόθεση είναι η συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από το Πάσχα και η οποία θα συζητηθεί στο Eurogroup του Απριλίου στη Σόφια.
 
Τέταρτον, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
 

ΔΝΤ: Οι συζητήσεις για το χρέος όπως έχουν συμφωνηθεί

 
Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέλεξε να απαντήσει σε χαμηλούς τόνους στις παραπάνω αναφορές, υπογραμμίζοντας πως αναμένει τις συζητήσεις για το χρέος «όπως έχει συμφωνηθεί». Σημειώνεται ωστόσο πως υπογραμμίζει την ανάγκη ικανοποίησης των δύο προϋποθέσεων για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, της ρύθμισης του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο.
 
«Το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στην εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος και στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους» ανέφερε εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ αναμένει πως «οι συζητήσεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές και τις πολιτικές για το 2019 θα αρχίσουν με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους τους επόμενους μήνες, όπως έχει συμφωνηθεί» αναφέρει ανακοίνωση του ΔΝΤ.
 
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου έκανε αυτή την τοποθέτηση έγινε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που θέλουν το Ταμείο να δυναμιτίζει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αξιώνοντας τόσο την μείωση του αφορολόγητου από το 2019, όσο και την ταυτόχρονη περικοπή των συντάξεων και το πάγωμα των αντιμέτρων.
 
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ πρόσθεσε πως «οι δύο προϋποθέσεις αυτές περί μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους αποτελούν πάγια θέση του Ταμείου εδώ και καιρό και μόνο με την εκπλήρωση τους θα καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση του προγράμματος». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΔΝΤ αναμένει πως «οι συζητήσεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές και τις πολιτικές για το 2019 θα αρχίσουν με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους τους επόμενους μήνες, όπως έχει συμφωνηθεί».