Με κοινή ανακοίνωση, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, υποστηρίζοντας ότι μοναδική αξιόπιστη εξήγηση είναι πως ευθύνεται η Μόσχα και τονίζουν ότι πρόκειται για επίθεση στην κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Στην ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι η υπόθεση «απειλεί την ασφάλεια όλων μας» και πως η δηλητηρίαση κατά του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια είναι «η πρώτη επιθετική χρήση νευροπαραλυτικού παράγοντα -ο οποίος αναπτύχθηκε από τη Ρωσία- στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
 
Σημειώνεται ότι κατηγορώ κατά της Μόσχας από τις τέσσερις χώρες έρχεται μετά την απόφαση της Τερέζα Μέι για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο.


«Θα είμαστε σε θέση να υπερασπισθούμε όλα τα μέλη μας»

 
Η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα είναι «εξαιρετικά σοβαρή» επίθεση εναντίον μίας χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ και αν η Ρωσία επιδιώκει τη σύγκρουση, «θα είμαστε σε θέση να υπερασπισθούμε όλα τα μέλη μας», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
 
Κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η επίθεση στο Σάλσμπερι πραγματοποιήθηκε «σε πλαίσιο που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια».
 
«Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να συρθούμε σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι δαπανηρό, επικίνδυνο και δεν συμφέρει κανέναν», κατέληξε.
 

Με απελάσεις διπλωματών απαντάει η Ρωσία

 
Η Ρωσία θα απελάσει διπλωμάτες του Ηνωμένου Βασιλείου από το έδαφός της «σύντομα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της, Σεργκέι Λαβρόφ, σε απάντηση για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από τη Μεγάλη Βρετανία.
 
Ο Σ. Λαβρόφ τόνισε ότι οι απελάσεις βρετανικού διπλωματικού προσωπικού θα γίνουν «οπωσδήποτε».