Σημείωμα που αναφέρεται σε συνάντηση του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, με τον Αλέξη Τσίπρα περιέχεται στα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τα 165 CD που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από την Εισαγγελία Διαφθοράς, σύμφωνα με δημοσίευμα του tovima.gr.
 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, τα αρχεία δεν έχουν σήμανση, με τις πληροφορίες να περιγράφουν ως πηγή τους, χωρίς ωστόσο να αμφισβητείται πως προέρχονται από το στενό περιβάλλον του Κ. Φρουζή.
 
Η συγκεκριμένη καταγραφή, η οποία φέρεται να έγινε τον Δεκέμβριο του 2013, είναι η εξής: «ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΣΟΥΡΑΝΗ/ΔΕΛΛΑΤΟΛΑ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ». Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως από τα αρχεία δεν προκύπτει εάν τελικά πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. Το απόσπασμα που δημοσίευσε η εφημερίδα:


 
Το δημοσίευμα, πάντως, κάνει παράλληλα και ειδική αναφορά στα ονόματα του Γιάννη Δραγασάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς και του πρώην οικονομικού συμβούλου του Α. Τσίπρα, Γιάννη Μηλιού, σημειώνοντας πως τα ονόματα των τριών ανδρών αναφέρονται επίσης στα εν λόγω αρχεία.
 

Διαψεύδουν Μαξίμου και Δελλατόλας

 
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα προκάλεσε άμεσα την αντίδραση, τόσο του πρωθυπουργικού γραφείου, όσο και του εκδότη της εφημερίδας το Ποντίκι.
 
Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως η συνάντηση ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, καθώς «ο κ. Φρουζής ακόμα περιμένει», ενώ έκαναν δηκτική αναφορά στις επαφές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρώην αντιπρόεδρο της πολυεθνικής, υπογραμμίζοντας τα «ραβασάκια του κ. Σαμαρά στη Novartis».
 
«Η διαφορά από τα ραβασάκια του κ. Σαμαρά στη Novartis για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις έμμισθες σχέσεις του κ. Στουρνάρα με την πολυεθνική, είναι ότι στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Φρουζής εδώ και πέντε χρόνια ακόμα περιμένει…» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
 
Την ίδια ώρα, στο δημοσίευμα αντέδρασε και ο δημοσιογράφος και εκδότης, Αντώνης Δελλατόλας, στον οποίο γίνεται αναφορά πως «μεσολαβεί» για τη συνάντηση, με τον ίδιο να διαψεύδει την αναφορά, και να καταλήγει πως «είχε κριθεί ακατάλληλος για μια τέτοια αποστολή»
 
«Με αφορμή τις σημειώσεις που με εμφανίζουν να μεσολαβώ το 2013, εκ μέρους του κ. Κ. Φρουζή, α' αντιπροέδρου της Novartis Hellas, για συνάντησή του με τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, δηλώνω ότι ουδέποτε ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να συναντήσει τον κ. Φρουζή ή οποιονδήποτε άλλον παράγοντα της εν λόγω εταιρείας. Εξ άλλου, όπως αναφέρεται σε μία από τις σημειώσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, είχα κριθεί… ακατάλληλος για μια τέτοια “αποστολή”», αναφέρει στη δήλωσή του ο Αντ. Δελλατόλας.
 

Αντεπίθεση από τη Νέα Δημοκρατία

 
Στο μεταξύ, το δημοσίευμα έδωσε την ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση, τόσο με τον αντιπρόεδρο της, Άδωνι Γεωργιάδη, που επέμεινε σε συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Κ. Φρουζή, όσο και με συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, που τον θέλουν να ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση.
 
Συγκεκριμένα, ο Άδ. Γεωργιάδης προχώρησε στην ανάρτηση ενός άρθρου της εφημερίδας Αυγή, από τον Μάρτιο του 2013, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε τον Κ. Φρουζή. Ωστόσο, από το δημοσίευμα και τις φωτογραφίες που δημοσιεύεται δεν προκύπτει συνάντηση με τον δεύτερο ισχυρό άνδρα της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, αλλά «με τα προεδρεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)».
 
Παράλληλα, ανήρτησε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική με συνέντευξη του Κ. Φρουζή ως προέδρου του ΣΦΕΕ τον Δεκέμβριο του 2014, αναφέροντας «Και εδώ συνέντευξη του κ. Φρουζή από τότε που αναφέρεται ξεκάθαρα στις συναντήσεις του με τον Σύριζα εν όψει της πολιτικής αλλαγής που αισθανόταν. Άρα γιατί το διέψευσε χθες ο Τσίπρας; (διαβάστε την τελευταία ερώτηση):».
 
Συγκεκριμένα, στην τελευταία ερώτηση στην οποία αναφέρεται ο Αδ. Γεωργιάδης, ο δημοσιογράφος ρωτά τον Κ. Φρουζή ποια είναι η τοποθέτηση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική πολιτική.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis απαντά πως «οι επαφές μας με την αντιπολίτευση γίνονται στο πλαίσιο των συναντήσεων όλου του επιχειρηματικού κόσμου με τους εκπροσώπους των πολιτών. Όχι αποκλειστικά με γνώμονα την όποια διάδοχη κατάσταση, αν και φυσικά όπως γνωρίζεται όλα είναι ανοικτά στην πολιτική. Η συνεννόηση και ενημέρωση είναι τακτική και αμφίδρομη μέστα στα πλαίσια που οφείλουμε να εκφέρουμε για τις θέσεις και προτάσεις μας που αφορούν τη δημόσια υγεία και την υγιή επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, αυτά που προανέφερα πριν λίγο πριν».
 
Την ίδια ώρα, μέσω συνεργατών του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αντώνης Σαμαράς ζητά από την κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις. Όπως φέρονται να αναφέρουν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, «στις 26/11/2013, ο τότε πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Φρουζής εκδίδει ανακοίνωση με την οποία ζητά να αποσυρθεί η τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά, για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων». Παράλληλα, αναφέρουν πως την ίδια μέρα ο κ. Τσίπρας, με έκτακτη συνέντευξη Τύπου, από κοινού με τον κ. Ξανθό, ζητούν κι αυτοί ακριβώς το ίδιο: να αποσυρθεί η εν λόγω τροπολογία, ταυτιζόμενοι απόλυτα με τις θέσεις του κ. Φρουζή και των φαρμακοβιομηχάνων».
 
«Να εικάσουμε, υποθέσουμε, εκτιμήσουμε -σύμφωνα με τη λογική της γελοίας συμμορίας- ότι η ταύτιση απόψεων Τσίπρα-Φρουζή είναι αποτέλεσμα χρηματισμού; Και κάτι ακόμα: τι να εννοεί άραγε ο κ. Φρουζής όταν στις 23/12/2014, σε ερώτηση για τις επαφές της φαρμακοβιομηχανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει: “η συνεννόηση και η ενημέρωση είναι τακτική και αμφίδρομη;” Φανταζόμαστε ότι ο κ. Τζανακόπουλος θα απαντήσει, στον ελεύθερο του χρόνο του μεταξύ των επισκέψεών του στον Άρειο Πάγο και την κ. Τουλουπάκη» καταλήγουν στη δήλωσή τους οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά.