Ο Ερντογάν απείλησε ευθέως την Ευρωπαϊκή Ένωση πως αν ανοίξει τα τουρκικά σύνορα, οι Ευρωπαίοι θα ψάχνουν τρύπα να κρυφτούν. Την είδηση μετέφερε μέσω tweet ο πρώην διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Zaman και πρόεδρος  του κέντρου της Στοκχόλμης για την Ελευθερία, Αμπντουλάχ Μποζκιούρτ.


«Μην κάνετε σκέψεις για το Αφρίν»

Όπως αναφέρει το Reuters, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Αφρίν, προκαλώντας την αντίδραση του Ερντογάν. Ξεκαθάρισε πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανένα λόγο στην περιοχή και υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να εισακουστούν οι απόψεις τους.

«Μην έχετε ελπίδες, δεν πρόκειται να φύγουμε από την περιοχή αν δεν τελειώσει η δουλειά μας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα στην Τουρκία και ότι και αν πουν για το συγκεκριμένο θέμα θα μπει από το ένα αφτί και θα βγει από το άλλο».

Στον ίδιο τόνο μίλησε και ο τούρκος υπουργός υπεύθυνος για τις σχέσεις με την ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, που δήλωσε ότι το αίτημα για αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το Αφρίν, ισοδυναμεί με στήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων. «Η απόφαση είναι η πιο αμφιλεγόμενη που έχει πάρει το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, 30.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφρίν και την Ανατολική Γούτα της Συρίας, τις τελευταίες μέρες, ενώ σύμφωνα με ακτιβιστές δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στο Αφρίν, όπου μάχονται οι τουρκικές δυνάμεις με τις δυνάμεις με τους κουρδικές δυνάμεις της Συρίας (YPG).

Απειλεί με Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Την Πέμπτη ο Ερντογάν τόνισε ότι η δημιουργία αμερικανικών βάσεων στη Συρία στοχοποιεί την Τουρκία και το Ιράν και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Όπως αναφέρει το trend news agency, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το κτίσιμο αμερικανικών βάσεων στη Συρία, αποτελεί στοχοποίηση της Τουρκίας και του Ιράν. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία δουλειά στην περιοχή και κάλεσε τον κόσμο να είναι έτοιμος για έναν Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Γιατί φέρνετε αυτά τα όπλα εδώ; 20 μονάδες έχουν φτιάξει. Γιατί έφτιαξαν αυτές τις μονάδες; Γιατί σε αυτό το σημείο; Μάλλον για δύο λόγους, είτε για την Τουρκία είτε για το Ιράν. Δεν θα τις χρησιμοποιήσουν κατά της Ρωσίας πιθανότατα. Αυτό σημαίνει Γ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έχουμε τα όρια μας εδώ. Λέμε όλα αυτά τα πράγματα, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Έχουν οι ΗΠΑ σύνορα εδώ; Εκεί υπάρχουν το Ιράν και η Συρία. Ας είμαστε προετοιμασμένοι για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα»,ανέφερε ο Ερντογάν.