«Από γιγαντιαία δίδυμα ελλείμματα σήμερα έχουμε ισορροπία στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» δήλωσε σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ ο Γ. Στουρνάρας υπογραμμίζοντας πως «τα μνημόνια έσωσαν» την ελληνική οικονομία.
 
Ανέφερε επίσης πως η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό επιτήρηση δεδομένου ότι πρέπει να αποπληρώσει το 75% του χρέους, ενώ διευκρίνισε πως βάσει αυτού δεν μπορεί να υπάρξει «καθαρή έξοδος».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της καθώς αν τις αθετήσει οι συνέπειες, όπως λέει, θα είναι δραματικές. «Για παράδειγμα, μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Για να το μειώσουμε θα χρειαστούμε άλλη διαπραγμάτευση».
 
Βάσει εκτιμήσεων του ίδιου, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανακτήσει το 25% του εισοδήματος που έχασε τα προηγούμενα χρόνια, εντός μιας δεκαετίας.
 
Όπως αναφέρει στη συνέντευξη, η χώρα δεν είναι σε θέση να καταφέρει ένα πλεόνασμα υπό του 2%, αν και κάτι τέτοιο θα ήταν θετικό. «Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να ξεμπερδέψουμε με τα προαπαιτούμενα και, αφού έχουμε πλέον βγει στις αγορές, εάν δούμε ότι δυσκολευόμαστε, να ζητήσουμε μια επαναδιαπραγμάτευση» αναφέρει.

Το πιο ανησυχητικό θεωρεί ωστόσο είναι ότι εν έτει 2018, ενώ έχουμε κάνει πρόοδο στα δημοσιονομικά, έχουμε διολισθήσει πίσω στο 2009 σε ότι αφορά την ποιότητα των θεσμών και του κράτους δικαίου.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού» υπογραμμίζει.