Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Ζaman, αφέθηκε την Παρασκευή ελεύθερος υπό δικαστικό έλεγχο και σε κατ'οίκον περιορισμό όπως αναμεταδίδει από το πρακτορείο Dogan το ΑΠE. O Σ. Αλπάι είχε συλληφθεί λίγες μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας θεωρώντας «παραβίαση των δικαιωμάτων του» το γεγονός ότι κρατούνταν προφυλακιστέος πάνω από ενάμιση έτος, είχε ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος.
 

Το ίδιο δικαστήριο είχε ζητήσει επίσης την υπο όρους απελευθέρωση και του συναδέλφου του Αλπάι, Μεχμέτ Αλτάν, κάνοντας λόγο για «παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου και παραβίαση του δικαιώματος στην ασφάλεια και την ελευθερία», αλλά η απόφασή του δεν είχε εφαρμοστεί.
 
Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους δύο δημοσιογράφους.
 
Και οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και απόπειρα πραξικοπήματος. Βάσει της ίδιας λογικής παραμένουν υπο κράτηση περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
 
Το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για τον Αλτάν σε μελλοντική ημερομηνία.