Μιλώντας στην κυριακάτικη Die Welt, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του ότι «το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία», έρχεται να προκαλέσει με νέες του θέσεις, οι οποίες αφορούν την ισχυροποίηση της ασφάλειας των συνόρων.
 
Ζητώντας συνεχείς ελέγχους στα γερμανικά σύνορα κατακρίνοντας την ΕΕ πως δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα της, προσπαθεί να υιοθετήσει πιο σκληρή πολιτική  εν όψει των εκλογών στο κρατίδιο της Βαυαρίας τον Οκτώβριο, ώστε να φέρει πίσω τους ψηφοφόρους που απορρόφησε το AfD.
 
Επέκρινε μεταξύ άλλων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον «διδακτικό» της τόνο απέναντι στα κράτη της ανατολικής Ευρώπης που έχουν αρνηθεί να δεχθούν αιτούντες άσυλο βάσει του συστήματος ποσοστώσεων της ΕΕ.
 
Η στάση αυτή είναι «αντιπαραγωγική» σημείωσε ο Χ. Ζεεχόφερ, προσθέτοντας ότι «κάθε χώρα έχει την υπερηφάνειά της». «Η Επιτροπή της Ε.Ε. πατρονάρει συχνά», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα.
 
«Χρειαζόμαστε να βάλουμε περισσότερη ενέργεια στον διάλογο για την κατανομή των προσφύγων. Αν συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με υπομονή, μια πλειοψηφία χωρών θα το υποστηρίξει» πρόσθεσε.