«Είναι μια σειρά πολύ σοβαρών θεμάτων, εθνικών, άμεσης σημασίας, στα οποία ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί με το άλλο κομμάτι της κυβέρνησης και απουσιάζει» σημείωσε ο Β. Κικίλιας.

Αναφερόμενος στο νέο δίδυμο του ΥΕΘΑ είπε: «Για ποια εθνική θέση μιλάμε όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει διαφορετική θέση από τον αναπληρωτή του κ. Κουβέλη, που αποκαλεί το λόγο του υπουργού του υπερτροφικό».

Επισημαίνοντας δε την αποδοκιμασία του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος χαρακτήρισε «μεταφορική αναφορά» τα «περί ομηρίας» των δύο στρατιωτικών, τόνισε: «Η πραγματικότητα είναι ότι οι δύο στρατιωτικοί μας είναι για 18η μέρα σήμερα σε μια τουρκική φυλακή και υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, που θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχουν δράσει αποφασιστικά, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συνεννοηθούν μεταξύ τους».

Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ επισήμανε επίσης την απουσία του κ. Καμμένου από μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, αναφέροντας ως παράδειγμα τόσο τα συλλαλητήριο της Μακεδονίας όσο και τις τελευταίες κρίσιμες συσκέψεις στο Μαξίμου για εθνικά ζητήματα, κατά την διάρκεια των οποίων ο υπουργός Άμυνας ήταν στο εξωτερικό.

Ο Β. Κικίλιας αποδοκίμασε τις απειλές που δέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντας τες «δειλές» και «αντεθνικές». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως «η Νέα Δημοκρατία έχει κρατήσει μια σοβαρή, στιβαρή και υπεύθυνη εθνικά στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα με πρώτο τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, που βρέθηκε στις ΗΠΑ για να ενισχύσει τις θέσεις της χώρας μας και να τονίσει Ελλάδα είναι η μόνη χώρα πυλώνας».