Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα», ο Χ. Σπίρτζης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές και η κυβέρνηση θα καταφέρει να φέρει σε πέρας τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, αν και όπως επισήμανε οι διαπραγματεύσεις στην τελική ευθεία θα είναι πιο σκληρές από κάθε άλλη φορά.

«Εκλογές θα γίνουν με την εξάντληση της τετραετίας. Αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε να βγάλει τον ελληνικό λαό από την περιπέτεια που τον έβαλαν η ΝΔ και οι συνεργάτες της και θα το υλοποιήσει. Στην τελευταία πράξη αυτής της περιπέτειας οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο σκληρές από κάθε άλλη φορά. Είναι πλέον αντιληπτό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού δεν επιθυμούν τη λήξη των Μνημονίων, γιατί δεν θα μπορούν να επιβάλλονται και να εφαρμόζονται οι πολιτικές τους, όπως γίνεται από την πρώτη μέρα της περιπέτειας. Είναι επίσης γνωστή η τακτική επικοινωνίας των ίδιων κύκλων με διάφορους οργανισμούς, κάτω από το τραπέζι, για να εμποδιστούν οι βέλτιστες λύσεις και η τελική έξοδος από τον εφιάλτη. Όμως, αυτό το ζούμε τρία χρόνια και τα έχουμε καταφέρει. Θα τα καταφέρουμε και τώρα σε πείσμα των συμφερόντων που λυμαίνονταν τη χώρα».

Διακριτικές αποστάσεις από Καμμένο

Ερωτηθείς για το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών και τη δήλωση του Π. Καμμένου περί ομηρίας του που δείχνει να έχει προκαλέσει αναταράξεις στην κυβέρνηση, ο Χ. Σπίρτζης δήλωσε ότι η υπόθεση πρέπει να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία, παίρνοντας διακριτικές αποστάσεις από την θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ισχυρίστηκεότι η συνεργασία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι έντιμη και συνεπής παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Το θέμα σχετίζεται με τη γενικότερη στάση και πολιτική της Τουρκίας και δεν πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να αντιμετωπιστεί ως ένα επικοινωνιακό θέμα που είναι σημαντικό για την επικαιρότητα. Η αντιμετώπισή του με ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους στο προσκήνιο, όπως ακριβώς το χειρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί, αποτελεί τη βέλτιστη πρακτική.

Με τους ΑΝΕΛ έχουμε μια δοκιμασμένη έντιμη και συνεπή συνεργασία. Είναι γνωστές οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, είναι όμως γνωστές και οι συγκλίσεις, που ακόμη και σε θέματα οικονομίας, ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης έχουν στις ημέρες μας έναν πατριωτικό χαρακτήρα. Προφανώς θα μπορούσαν να αναζητηθούν περαιτέρω συγκλίσεις σε πολιτικές που δεν διαλύουν την ελληνική κοινωνία, τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, τις κοινωνικές δομές».


Λειτουργούσαν συμφέροντα παλαιοκομματικής λογικής

Αναφερόμενος στο θέμα της ποδοσφαιρικής βίας, τόνισε ότι είναι συνέπεια της γενικότερης πολιτικής που ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι που παρατηρούνταν σε διάφορα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Έκανε λόγο για ομάδες συμφερόντων που στήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και λειτουργούσαν ανενόχλητα, ενώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την παλαιοκομματική λογική που επικρατεί στη χώρα.

«Η ποδοσφαιρική βία και τα φαινόμενα που παρατηρούμε για χρόνια στο ποδόσφαιρο είναι συνέχεια και συνέπεια της γενικότερης πολιτικής που ασκήθηκε, αφήνοντας τη χώρα χωρίς αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου, με γκρίζες θεσμικές ζώνες, για να αναπτύσσονται κυκλώματα και παραβατικές συμπεριφορές. Εντάσσονται στην ίδια πολιτική κατεύθυνση με το πλαίσιο λειτουργίας στην υγεία, στα δημόσια έργα, στις αστικές συγκοινωνίες, σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Αυτή η πολιτική έφερε την κοινωνική κρίση της χώρας, η παλαιοκομματική λογική των δήθεν μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του παλαιοκομματισμού. Αυτή είναι και η προσπάθειά μας για να ανατρέψουμε αντιλήψεις, πρακτικές, θεσμικά πλαίσια και ομάδες συμφερόντων που στήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και λειτουργούσαν ανενόχλητα.

Οι αλλαγές, όμως, δεν μπορούν να γίνουν με μια προτεσταντική αντίληψη που έχουν όσοι τη δημιούργησαν, την ανέχτηκαν και την αναπαρήγαγαν. Πρέπει να γίνουν με συμμετοχή των κοινωνικών δυνάμεων, των πολιτών και με διαδικασίες διαμόρφωσης ενός νέου κοινωνικού κώδικα αξιών, που θα αποτελέσει μια νέα προοδευτική αντίληψη και συμμαχία και στην κοινωνία και στην πολιτική».