Στο λύκειο του Άνκορατζ οι υπεύθυνοι του σχολείου χρησιμοποίησαν άσφαιρα πυρά κατά τη διάρκεια άσκησης ετοιμότητας, προκειμένου να εξοικειωθούν οι μαθητές με τον ήχο των πυροβολισμών. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι μαθητές έπρεπε να μπλοκάρουν την πόρτα της αίθουσας και στη συνέχεια να καλυφθούν. Ο αναπληρωτής διευθυντής του σχολείου, δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τους μαθητές να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση εισβολής ενόπλου στο σχολείο.

Παράλληλα, η άσκηση επιτρέπει στη διεύθυνση του σχολείου να εντοπίσει τις ατέλειες και να πάρει καλύτερα μέτρα για την προστασία των μαθητών. «Δεν θέλουμε να τρομάξουμε τους μαθητές. Θέλουμε να είναι η άσκηση όσο γίνεται πιο κοντά σε πραγματικές συνθήκες», δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου Σαμ Σπινέλα στο CNN.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη νέα πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο της Φλόριντα τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ υποστήριξε εκ νέου ότι δεν υπάρχει λόγος κατάργησης της οπλοκατοχής, ενώ δήλωσε πως είναι καλή ιδέα το να αρχίσουν να οπλοφορούν μέσα στα σχολεία οι καθηγητές, ώστε να είναι σε θέση να προστατέψουν τους μαθητές σε περίπτωση επίθεσης.

Όπως είχε μεταδώσει το Reuters, στα τέλη του ίδιου μήνα σε σχολείο της Καλιφόρνια, καθηγητής πυροβόλησε κατά λάθος με το περίστροφό του μέσα στην τάξη, προσπαθώντας να δείξει στους μαθητές το πώς μπορεί να αφοπλιστεί κάποιος.

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια του μαθήματος «εισαγωγή στην απονομή της Δικαιοσύνης», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές που θα ήθελαν να ενταχθούν στις δυνάμεις επιβολής του νόμου και είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός μαθητή.