Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Γενικής Διευθύντριας των Γιατρών του Κόσμου, το πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι επιβεβαιώνει ότι η προσφυγική κρίση δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται καταρχήν ως ανθρωπιστικό ζήτημα. Όπως επισημαίνουν, βρίσκονται σε επιφυλακή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ανείπωτη τραγωδία στο Αγαθονήσι έρχεται –δυστυχώς – να επιβεβαιώσει την άποψη που έχουμε διατυπώσει ως Γιατροί του Κόσμου πως η προσφυγική κρίση δεν έχει τελειώσει και πως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται καταρχήν ως ανθρωπιστικό ζήτημα. Όσο οι ένοπλες συγκρούσεις στην Συρία θα συνεχίζονται και θα διευρύνονται, όσο η προστασία των αμάχων θα μένει κενό γράμμα και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας –ακόμα και της στοιχειώδους ιατρικής- θα εμποδίζεται, τόσο θα πληθαίνει ο αριθμός των ανθρώπων που θα αναζητούν καταφύγιο.

Οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου, καταρχήν, χωρίς να αναστέλλουν καμία από τις δράσεις μας για τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη, θέτουμε σε επιφυλακή καταρχήν τις αποστολές μας σε Λέσβο και Χίο αλλά και τον κεντρικό μηχανισμό και τους εθελοντές μας στην υπόλοιπη χώρα, ώστε αν χρειαστεί να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε αποτελεσματικά και έγκαιρα.

Θεωρούμε δε, πως η συμβολική μας παρέμβαση σήμερα Δευτέρα 19/03 σε συνεννόηση και ταυτόχρονη παρέμβαση με τις άλλες αντιπροσωπείες της Διεθνούς των Γιατρών του Κόσμου- για την ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των τραυματιών, αποκτά ένα επιπλέον μήνυμα στην ελληνική κοινωνία στην οποία αναφερόμαστε, υπενθυμίζοντας πως οι πρόσφυγες είναι και παραμένουν ικέτες που χρειάζονται την βοήθειά μας».