Εκτάκτως συναντώνται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι διπλωμάτες που χειρίζονται τις συνομιλίες του Brexit. Θα ακολουθήσει συνάντηση του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, με τον Βρετανό υπουργό για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να καταλήξουν σε μια προσωρινή συμφωνία πριν τη σύνοδο κορυφής της προσεχούς Πέμπτης.

Αρκετοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι οι εντατικές συνομιλίες το Σαββατοκύριακο -με στόχο, μεταξύ άλλων, να επιλύσουν τις σοβαρές διαφορές για τα ιρλανδικά σύνορα- κατέγραψαν καλή πρόοδο.

Εκπρόσωποι του Μπαρνιέ και της βρετανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο επισήμως. Η Κομισιόν έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για το Brexit στις 12:45 τοπική ώρα (13:45 ώρα Ελλάδας).

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε αποκλείσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος προκειμένου η χώρα της να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πισωγύρισμα με βάση το  αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016.

«Φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν τίθεται θέμα για δεύτερο δημοψήφισμα ή για επιστροφή και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό. Οι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο αισθάνονται πολύ έντονα ότι αν λάβουμε μια απόφαση, τότε οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να αλλάξουν γνώμη και να πουν όχι, κάνατε λάθος», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.