Υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες της ομάδας του G20 συγκεντρώθηκαν στο Μπουένος Άιρες για να συζητήσουν για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το μέλλον της αγοράς εργασίας, την πρόκληση των κρυπτονομισμάτων, όπως τα bitcoins, και την φοροαποφυγή των πολυεθνικών.
 
Οι συζητήσεις ωστόσο επικεντρώθηκαν στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ με την απόφαση του να επιβάλλει δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.
 
Σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν νέους δασμούς κατά της Κίνας ύψους 60 δισ. δολαρίων σε εισαγωγές προϊόντων τεχνολογίας και καταναλωτικών αγαθών, ως αντίποινα στο Πεκίνο για παραβιάσεις πατέντας και πνευματικών δικαιωμάτων. 
 
Αξιωματούχοι της G20 ανησυχούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί στην παγκόσμια οικονομία ένα τέτοιος εμπορικός πόλεμος. «Ο πρώτος κίνδυνος είναι ο κίνδυνος των εσωστρεφών πολιτικών και του προστατευτισμού» υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. «Και είναι ένας κίνδυνος που μπορεί να πλήξει σοβαρά την ανάπτυξη» πρόσθεσε. 
 
Η θέση των ΗΠΑ είναι σαφής: δεν πρόκειται να θυσιάσουν το εθνικό συμφέρον, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα του ελεύθερου εμπορίου. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο. Ωστόσο το περιβάλλον, στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα και το οποίο περιμένει από την Αμερική να υποβαθμίσει το εθνικό συμφέρον της, προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα του ελεύθερου εμπορίου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν.
 
«Είμαστε απολύτως σαφείς ότι θέλουμε ένα ελεύθερο εμπόριο με όρους αμοιβαιότητας, το οποίο οδηγεί σε πιο ισορροπημένες σχέσεις» συμπλήρωσε.