Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Anadolu, ο Ερντογάν τόνισε στο τουρκικό κοινοβούλιο πως οι ΗΠΑ  προσπάθησαν να τους εξαπατήσουν, στέλνοντας στην Ουάσινγκτον το μήνυμα πως θα πρέπει να σέβεται την Τουρκία αν θέλει να παραμείνουν στρατηγικοί εταίροι.

«Αν  θέλετε να είμαστε στρατηγικοί εταίροι, θα μας σέβεστε. Προσπαθήσατε να μας εξαπατήσετε. Ζητήσαμε από εσάς (τις ΗΠΑ) στρατιωτικό εξοπλισμό με αντάλλαγμα χρήματα. Δεν δώσατε όπλα σε εμάς, αλλά δώσατε όπλα και πυρομαχικά δωρεάν σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Τι είδους στρατηγική συνεργασία είναι αυτή; Τώρα (μετά την εισβολή στο Αφρίν) καταστρέψαμε αυτά τα όπλα και πλέον όλα αυτά τα πυρομαχικά είναι δικά μας».

Αιχμές ΗΠΑ κατά Τουρκίας για το «Ισλαμικό Κράτος»

Η τοποθέτηση αυτή του Ερντογάν έρχεται ως απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που την Δευτέρα εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάληψη του Αφρίν, επισημαίνοντας ότι ανησυχούν έντονα για τον ξεριζωμό των κατοίκων αλλά και τα φαινόμενα λεηλασίας που σημειώθηκαν.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τις αναφορές από την πόλη της Αφρίν τις τελευταίες 48 ώρες. Φαίνεται πως η πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας, που είναι κυρίως Κούρδοι, εκκενώθηκαν υπό την απειλή επίθεσης από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που στηρίζονται από τους Τούρκους. Αυτό προστίθεται στην ήδη ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή, με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να αναφέρουν εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην περιοχή της Αφρίν, που τώρα χρειάζονται άμεση στέγη και άλλη βοήθεια για τις βασικές τους ανάγκες. Ανησυχούμε επίσης για τις αναφορές για λεηλασίες εντός της πόλης της Αφρίν. Έχουμε επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία μας στους Τούρκους αξιωματούχους αναφορικά με την κατάσταση στην Αφρίν».

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ άφησε αιχμές για τη στάση που τηρεί η Άγκυρα απέναντι στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», επισημαίνοντας πως η Τουρκία αδιαφόρησε για την παρουσία τους και τους έδωσε την ευκαιρία να ανασυνταχθούν.

Οι ΗΠΑ δεν επιχειρούν στην περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας, όπου βρίσκεται η Αφρίν. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, περιλαμβάνοντας τις νόμιμες ανησυχίες της για την ασφάλεια. Παραμένουμε επίσης προσηλωμένοι στην εκστρατεία για την καταπολέμηση του ISIS και στους εταίρους μας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στην ανατολική Συρία. Οι μάχες στη δυτική Συρία τους τελευταίους δυο μήνες, περιλαμβανομένης της Αφρίν, έχουν αποσπάσει την προσοχή από την εκστρατεία καταπολέμησης του ISIS και έδωσαν ευκαιρία στον ISIS να αρχίσει να επανασυντάσσεται σε ορισμένες περιοχές. Αυτή είναι μια σοβαρή και αυξανόμενη ανησυχία. Καλούμε όλους τους παράγοντες στη Συρία να παραμείνουν επικεντρωμένοι σε αυτήν τη σημαντική απειλή από τον ISIS».

Απαιτεί τα χρήματα της ΕΕ για τους πρόσφυγες

Πέρα από την κόντρα με τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν φροντίζει να συντηρεί την κόντρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την Δευτέρα ζήτησε από την Ένωση τα χρήματα που έχουν συμφωνήσει προκειμένου η Τουρκία να μπορέσει να συντηρήσει τους πρόσφυγες από τη Συρία που έρχονται στα εδάφη της.

Υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι δεν τηρούν την δέσμευση τους και από τα συνολικά 6 δισεκατομμύρια που είχαν δεσμευτεί να δώσουν, έχουν δώσει στην Άγκυρα μόλις 850 εκατομμύρια ευρώ.

Οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρήθηκαν. Είπαν ότι θα έδιναν 3 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλα 3 δισεκατομμύρια. ευρώ για στήριξη, αλλά μέχρι τώρα έχουν μπει στα ταμεία μας 850 εκατομμύρια. Τώρα συζητάνε τα δεύτερα 3 δισεκατομμύρια  ευρώ αλλά δεν έχουμε ακόμη λάβει την πρώτη δόση. Αν σκοπεύετε να δώσετε αυτά τα χρήματα, δώστε τα. Αυτό το έθνος έχει υπερηφάνεια και δεν μπορείτε να παίζετε με την υπερηφάνεια μας».

Διαψεύδει η ΕΕ

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, διέψευσε τις κατηγορίες της Άγκυρας. Ξεκαθάρισε ότι η χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες «δεν προορίζεται για τον τουρκικό προϋπολογισμό», προσθέτοντας ότι «το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που η ΕΕ υποσχέθηκε έχουν δεσμευθεί σε συγκεκριμένα προγράμματα».

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς Ερντογάν περί μικρού ποσού που έχει δοθεί, δήλωσε ότι «1,85 δισ. από αυτά τα χρήματα έχουν ήδη καταβληθεί σε 72 προγράμματα». Τέλος, υπογράμμισε πως η Τουρκία ψεύδεται επί του θέματος, καθώς είναι ενήμερη πως η ΕΕ έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.


Μήνυμα και για το πετρέλαιο της Μεσογείου

Ο Ερντογάν έστειλε μήνυμα και για τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο διωγμός του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ που αναμενόταν να προχωρήσει σε εξόρυξη φυσικού αερίου «ευτυχώς έδωσε ένα μάθημα σε κάποιους». Δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να σχηματίσουν κοινή επιτροπή για τις διαδικασίες γεώτρησης και οι δύο πλευρές θα πρέπει να λάβει το ποσοστό που δικαιούνται επί των φυσικών πηγών, το οποίο να προκύψει από τον πληθυσμό τους.