Έντονη κινητικότητα υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ώρες, καθώς όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Εφ.Συν», στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος MED Surveyor, πραγματοποιώντας έρευνες σε τρεις δυνητικούς στόχους γεώτρησης. 
 
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Άγκυρα που πρόσφατα εμπόδισε την ιταλική ENI να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ετοιμάζει δικές της έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι στέλνει ένα ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι το ερευνητικό πλοίο της Αγκυρας ξεκινά την πορεία του για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να «επηρεαστούν» τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων στην Κύπρο.
 
Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε:
 
«Το πλοίο της γεώτρησής μας κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο σύντομα. Κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τούρκων στη Βόρεια Κύπρο. Ελπίζω να έχουν μάθει το μάθημά τους από την ξεκάθαρη στάση μας σχετικά με τις απόπειρες γεωτρήσεων που διεξάγονται ανοιχτά της Κύπρου παρά την αντίθεση της Τουρκίας».
 
«Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να συμπεριφέρονται τυχοδιωκτικά στο άμεσο περιβάλλον μας, ειδικά στο Αιγαίο και στην Κύπρο» υπογράμμισε και συνέχισε:
 
«Όπως φάνηκε και από τα στοιχεία του 2017, η χώρα μας είναι από τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο. Η ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί αναλόγως».