Μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, ο Νίκος Φίλης απέδωσε την απόφαση των δικαστών σε λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος.
 
Κάνοντας λόγο για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό» τόνισε ότι το Σύνταγμα αναφέρει πως οι μαθητές μέσω του μαθήματος των Θρησκευτικών θα πρέπει να ενημερώνονται και να αναπτύσσουν συνείδηση.
 
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ οι τροποποιήσεις Ν. Φίλη δε συνάδουν  με την εθνική και θρησκευτική συνείδηση κρίνοντας έτσι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 


 

«Δεν λέει το Σύνταγμα ότι το μάθημα θα μυεί, θα προσηλυτίζει στο ορθόδοξο δόγμα, λέει ότι πρέπει να δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να ενημερώνονται και να αναπτύσσουν συνείδηση σε θέματα θρησκείας» είπε κατά τις δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο πρώην υπουργός.
 
«Είναι σκοταδισμός, μεσαίωνας και αναχρονισμός από δύο πλευρές: πρώτον διότι υιοθετεί απόψεις ακραίων φονταμενταλιστών κύκλων στη χώρα μας, δεύτερον διότι μετατρέπει το ΣτΕ σε ένα όργανο που δογματίζει» είπε σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση.

 

Οδυνηρή έκπληξη
 

Μιλώντας λίγο αργότερα στην ΕΡΤ, δήλωσε πως «η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί οδυνηρή έκπληξη και μας προβληματίζει όλους».
 
«Είναι μία απόφαση, η οποία παρερμηνεύει ή και παραβιάζει τις Συνταγματικές Διατάξεις, ωστόσο, από την απόφαση δεν έχει δημιουργηθεί κανένα θέμα. Το μάθημα των νέων Θρησκευτικών γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται κανονικά στα σχολεία. Το Σύνταγμα δεν λέει ότι πρέπει να κάνουμε προσηλυτισμό στα σχολεία, να έχουμε κατηχητικά στα σχολεία» επέμεινε ο πρώην υπουργός.
 
Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε μεσαιωνικού τύπου την απόφαση εξηγώντας ότι «το Σύνταγμα μιλάει για ανεξιθρησκία και δυστυχώς, η απόφαση του ΣτΕ και με το σκεπτικό της παραβιάζει την Αρχή της Ανεξιθρησκίας, δυστυχώς που το λέω».