Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων έχει ανοίξει μεταξύ της Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης έπειτα από την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο βασίζεται, σύμφωνα σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων». 
 
«Η εκπαίδευση οφείλει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, να προάγει τις αρχές και τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της συνύπαρξης με τη διαφορετικότητα. Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να συνεχίσει απαρέγκλιτα το έργο της βαθιάς μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων διδασκαλίας που εδώ και καιρό έχει δρομολογήσει» συμπληρώνει στην ανακοίνωση του το κόμμα.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «αναχρονιστική αναδίπλωση» που ενεργοποιήθηκε από κύκλους της Εκκλησίας.
 
Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση για τα θρησκευτικά αναφέρει ότι η απόφαση «αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανάγκη αλλαγών σε μια σειρά από άρθρα του Συντάγματος, που αφορούν στη σχέση Κράτους – Εκκλησίας, στην κατεύθυνση του πλήρους διαχωρισμού, κάτι το οποίο, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις τόλμησαν, ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τολμάει να αγγίξει». 
 

ΝΔ: Το υπουργείο αγνοεί τον νόμο
 

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για νέο πλήγμα στο υπουργείο Παιδείας από το ΣτΕ.
 
Με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου, η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως και οι αναπληρωτές τομεάρχες, Μαρία Αντωνίου, Γιάννης Ανδριανός και Χρήστος Κέλλας της ΝΔ τονίζουν ότι η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά «κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας».
Σε άλλο σημείο οι αρμόδιοι τομεάρχες υπενθυμίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι τον περασμένο Μάρτιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει ότι ο τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων, που θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας με το νόμο 4327/2015, προσέκρουε στο Σύνταγμα.
 
«Για άλλη μία φορά, το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί το πνεύμα και το γράμμα του υπέρτατου νόμου της χώρας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά “κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας”» καταλήγει η ανακοίνωση.