Ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, υπέγραψαν την Τετάρτη μνημόνιο συνεργασίας για τη δωρεά ποσού που αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ και να αναμένεται να δοθεί για την ανάπτυξη της Δημόσιας Υγείας.

«Η έμπρακτη ενίσχυση της δημόσιας υγείας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Διότι είναι μια κίνηση με υψηλό κοινωνικό αλλά και εθνικό συμβολισμό. Και αποτελεί μια ουσιαστική επένδυση για το μέλλον αυτού του τόπου. Ένα μέλλον που πλέον είναι και πάλι στα χέρια μας», ανέφερε ο Α. Τσίπρας και υποστήριξε ότι η απαλλαγή από τους ασφυκτικούς περιορισμούς των μνημονίων θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κινηθεί πιο άνετα για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.

«Χαρά και τιμή για όλους τους Έλληνες»

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην συνολική προσφορά του Ιδρύματος στον τομέα της Υγείας, θέτοντας τα παρακάτω παραδείγματα:

– Με τη δωρεά, ύψους 14 εκατ. έχουν αποκτηθεί και παραδοθεί 143 ασθενοφόρα οχήματα, τα οποία ήδη κατανεμήθηκαν πανελλαδικά και εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών. Σε αυτά τα οχήματα περιλαμβάνονται και οι κινητές μονάδες, που είναι απολύτως απαραίτητες, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

– Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν και οι κινητές μονάδες νεογνών, που αποτελούσαν πραγματική ανάγκη, ειδικά για περιοχές της περιφέρειας που δυστυχώς ποτέ δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα.

– Παραδόθηκαν 10 γραμμικοί επιταχυντές στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας και στο Θεαγένειο Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες των καρκινοπαθών.

– Προχώρησαν ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις, όπως η αγορά αξονικών τομογράφων σε δημόσια νοσοκομεία, με ενδεικτικά το ΚΑΤ, τον Ερυθρό Σταυρό, το Σωτηρία.

– Έχουν ήδη προχωρήσει στοχευμένες κτιριακές παρεμβάσεις, ο περαιτέρω εξοπλισμός νοσηλευτικών μονάδων, η παροχή επιπλέον κινητών ιατρικών μονάδων για εξετάσεις πληθυσμών της υπαίθρου, καθώς και η χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

– Δήλωσε ότι «αυτά ήταν μονάχα η αρχή» και πρόσθεσε ότι με τη δωρεά του Ιδρύματος, «που με ιδιαίτερη χαρά και τιμή αποδεχόμαστε σήμερα εκ μέρους όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων, προχωράμε σε ένα νέο μεγάλο σχέδιο εκτεταμένων παρεμβάσεων για τη στήριξη της δημόσιας υγείας.


Όπως υποστήριξε, στα μελλοντικά πλάνα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται οι παρακάτω δράσεις:

– Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Ένα μεγάλο έργο, σε μια πόλη της Θράκης, η οποία «έχει ιδιαίτερη σημασία για την πατρίδα μας».

– Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το σύνολο των αναγκών στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

– Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νέου κτιρίου στον Ευαγγελισμό, στο χώρο που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων». Το κτίριο, όπως είπε, «έχουμε σκοπό να λειτουργήσει και ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ».

– Η προμήθεια και εγκατάσταση νέου ιατρικού εξοπλισμού στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

– Η προμήθεια νέων μέσων αερομεταφοράς και η επισκευή των ήδη υφιστάμενων, με σκοπό την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.

– Η προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού όπως το ΠΕΤ – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, καθώς και μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, με αυτά που έχουν κατεξοχήν μια τέτοια δυνατότητα, να είναι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

– Η χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος.

Τέλος, δεσμεύθηκε πως θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην υπάρξει γραφειοκρατικό κώλυμα στην προσπάθεια εφαρμογής των προαναφερθέντων δράσεων. «Θέλω από την πλευρά μου να δεσμευθώ ότι από την πλευρά της Πολιτείας θα γίνουν τα δέοντα, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό διαδικαστικό εμπόδιο ή γραφειοκρατικό κώλυμα για την έγκαιρη και ολοκληρωμένη υλοποίηση των όσων συνυπογράψαμε σήμερα».