Η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην ΠΓΔΜ την Πέμπτη και την Παρασκευή λαμβάνει ιστορικές συμβολικές διαστάσεις, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη άφιξη πτήσης από ελληνικό έδαφος στο αεροδρόμιο που μέχρι πρότινος ονομαζόταν «Μέγας Αλέξανδρος» και μετονομάστηκε σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων».


Συναντήσεις 


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ν. Κοτζιάς το βράδυ της Πέμπτης θα έχει δείπνο εργασίας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, ενώ την Παρασκευή θα είναι μία ημέρα μαραθωνίου συναντήσεων και διαπραγματεύσεων τόσο με την πολιτική ηγεσία της χώρας, όσο και με την αντιπολίτευση.
Αρχικά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει τις επαφές του  με τον Ν. Ντιμιτρόφ. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα ακολουθήσει η ενημέρωση των δημοσιογράφων σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών.

Στη συνέχεια, ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλή, Ταλάτ Τζαφέρι, τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι. 


Κρίσιμη χρονική περίοδος


Σημειώνεται ότι δύο μέρες πριν ο  Ζόραν Ζάεφ, επιβεβαίωσε πως η χώρα του έλαβε το σχέδιο συμφωνίας της Ελλάδας και πως απέστειλε τις δικές της προτάσεις στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Ζ. Ζάεφ, η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αποτελέσει εργαλείο που θα βοηθήσει και δεν θα δυσχεράνει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Σε δηλώσεις για το ίδιο θέμα προέβη και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο Ντιμιτρόφ, από πλευράς του, υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν σκοπός είναι να βρεθεί μία βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα περιέχει σαφή διαχωρισμό μεταξύ της χώρας μας, της “Μακεδονίας” και της περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, τότε αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στη Βιέννη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις 30 Μαρτίου.