Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, χιλιάδες εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό κλάδο, στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, στα κρατικά σχολεία και στα νοσοκομεία, απεργούν την Πέμπτη. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν. Στην απεργία συμμετέχουν επτά συνδικαλιστικές οργανώσεις, που προειδοποιούν για νέες απεργίες το επόμενο διάστημα.

Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί «ριζικές μεταρρυθμίσεις» στον δημόσιο τομέα, δεσμευόμενος για 120.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Τον Δεκέμβριο ο Μακρόν είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις προεκλογικές του δεσμεύσεις. «Να ξέρετε ότι είμαι πλήρως αφοσιωμένος στο έργο αυτό, καθημερινά, κάθε ώρα, για να κάνω όλα όσα υποσχέθηκα» είχε δηλώσει ο Μακρόν, υποστηρίζοντας  πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που επιβάλει η κυβέρνηση «χρειάζονται χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα».

Στον χορό των απεργιών αναμένεται  να μπουν τον επόμενο μήνα και οι εργαζόμενοι της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF, που προγραμματίζουν απεργιακές διάρκειας ενός μήνα. Υπενθυμίζεται ότι το 1995, οι απεργιακές κινητοποιήσεις της SNCF, η οποία εκπροσωπεί 150.000 υπαλλήλους, είχε αναγκάσει την τότε κυβέρνηση να ανακαλέσει μεταρρυθμίσεις, οδηγώντας τον Αλέν Ζιπέ να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της χώρας.

Χημικά κατά διαδηλωτών

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, πριν από τις πορείες των δημόσιων υπαλλήλων και των σιδηροδρομικών στο κέντρο του Παρισιού, νεαροί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κτήρια τραπεζών, προκαλώντας φθορές. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών.