Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, o Τραμπ αναμένεται να υπογράψει την Πέμπτη προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα επιβάλει δασμούς ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα, εστιάζοντας κυρίως σε τεχνολογικά προϊόντα . Αναμένεται να επιβληθούν δασμοί σε περισσότερα από 100 ήδη προϊόντων που εισάγονται από την Κίνα.

Όπως ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, Ρατζ Σας, η κίνηση αυτή είναι η απάντηση των ΗΠΑ στην «οικονομική επιθετικότητα της Κίνας» και σκοπός είναι η να παταχθεί «η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας»  για την οποία κατηγορεί η αμερικανική κυβέρνηση το Πεκίνο.

Ο Τραμπ είχε προαναγγείλει ότι το εμπορικό έλλειμμα ύψους 375 δισ. με αυτήν πρέπει να μειωθεί, όταν είχε κάνει πράξη την προηγούμενη απειλή του για δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.

Ο Τραμπ βρίσκει πάτημα στις αμερικανικές έρευνες που έγιναν βάσει του άρθρου 301 του νόμου περί Εμπορίου του 1974 και διαπίστωσαν ότι υπήρξε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εξαναγκασμός αμερικανικών εταιρειών να παραδώσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία σε κινεζικές καθώς και εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από κινεζικές για να αποκτήσουν την τεχνολογία τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το κόστος των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο παραποιήσεων και απομιμήσεων, του πειρατικού λογισμικού και της κλοπής εμπορικών μυστικών φτάνει μέχρι τα 600 δισεκ. δολάρια, κατά μία μελέτη.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ καταθέτοντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αρμόδια για οικονομικά θέματα υποστήριξε ότι ένας από τους σκοπούς των νέων μέτρων είναι να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των δασμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος κινέζικων αντίποινων.

Θα απαντήσουν οι Κινέζοι

Σε περίπτωση που ο Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του για επιβολή δασμών ύψους 50 δισεκατομμυρίων σε κινέζικα προϊόντα, το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να απαντήσει. Ο πρώην υπουργός Εμπορίου της Κίνας Γουέι Τζιανγκούο, ξεκαθάρισε ότι έχουν τα όπλα να ανταπεξέλθουν.

«Αν ο Τραμπ τελικά υπογράψει το διάταγμα, θα ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Η Κίνα δεν φοβάται και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Έχουμε τα μέσα να ανταπεξέλθουμε σε αυτό τον πόλεμο και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας. Από την άλλη, ο Τραμπ πρέπει να γνωρίζει πως ένας οικονομικός πόλεμος είναι πολύ κακή ιδέα και μέσα από αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξουν νικητές και χαμένοι».

Σενάρια για εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς

Μετά από τις επαφές πουου είχε τις τελευταίες  ημέρες στην Ουάσινγκτον, η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε σήμερα πως ελπίζει οι ΗΠΑ να εξαιρέσουν τελικά τα κράτη μέλη της κοινότητας από την απόφαση για δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.

Δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο πως είναι αισιόδοξη μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος  «Ελπίζω ότι ο υπουργός θα προτείνει την εξαίρεση της ΕΕ συνολικά στον πρόεδρο. Ο πρόεδρος Τραμπ θα κάνει μια ανακοίνωση για πιθανές εξαιρέσεις. Αναμένουμε ότι θα είμαστε σε αυτή τη λίστα. Είναι ο πρόεδρος που το αποφασίζει αλλά αναμένουμε ότι ο υπουργός Ρος θα εισηγηθεί να εξαιρεθεί στο σύνολό της η ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αισιόδοξος ως προς την εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς που θα επιβάλει ο Τραμπ εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν. «Η Μάλμστρομ είχε μία πολύ καλή επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, που φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να οδηγηθούμε σε λύση του θέματος και σταθεροποίηση».