Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, οι ηγέτες της Ένωσης καταδίκασαν τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές» της στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση εκφράζει την αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο.

Συγκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα». Παράλληλα, υπενθυμίζουν την «υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η τοποθέτηση της Ένωσης έρχεται λίγες μέρες (26 Μαρτίου) πριν τη συνάντηση στη Βάρνα της Βουλγαρίας ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία για την προσφυγική κρίση, αλλά και το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση.


Ο Τσίπρας ζήτησε ευθύτητα και σαφήνεια

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας  είχε ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να τοποθετηθεί με ευθύ και σαφή τρόπο απέναντι στην Τουρκία σχετικά με τις υποχρεώσεις της και κυρίως ως προς τον σεβασμό απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο.

«Νομίζω, πρέπει να προβληματιζόμαστε από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ευθείς και σαφείς ως προς την τουρκική πλευρά, ως προς τις υποχρεώσεις τους και κυρίως ως προς το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, η Κομισιόν αρκέστηκε σε ευχολόγια και δεν πήρε θέση για το ζήτημα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι «ελπίζουμε σε μία ταχεία και θετική εξέλιξη στο εν λόγω ζήτημα, σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας, όπως θα έπρεπε πάντα να γίνεται μεταξύ δύο γειτόνων που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ».

Δεν πτοείται η Τουρκία

Παρά τη δυσαρέσκεια που έχει εκφράσει η ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, η τουρκική κυβέρνηση δεν δείχνει να πτοείται, ανοίγοντας συνεχώς νέα μέτωπα. Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, άνοιξε εκ νέου θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για ακαθόριστα σύνορα.

«Το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω από αυτά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δεν έχουν καθοριστεί με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα».