Μιλώντας σε εκδήλωση στην Κάλυμνο, ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε πως το ΚΚΕ δεν μασάει τα λόγια του και προειδοποίησε για μια ακόμη φορά πως υπάρχει κίνδυνος για άμεση εμπλοκή της Ελλάδας, καλώντας τον λαό είναι σε επαγρύπνηση και να μην εφησυχάζει από τις δηλώσεις συγκάλυψης της κυβέρνησης.

«Ξέρετε πως το ΚΚΕ δεν μασάει τα λόγια του. Μιλάει ανοιχτά στην εργατική τάξη, στο λαό για τις επικίνδυνες εξελίξεις, προσπαθεί να τον προετοιμάσει για να τις αντιμετωπίσει. Έτσι και τώρα το ΚΚΕ μιλάει ανοιχτά, θέτει ανοιχτά στο λαό την ανησυχία και τους προβληματισμούς του για την προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία και κλιμακώνεται όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, όσο στη Θράκη και στο Αιγαίο!

Το ΚΚΕ δεν περίμενε τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη Θράκη για να μιλήσει για την επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, για τον κίνδυνο άμεσης πολεμικής εμπλοκής. Το ΚΚΕ δεν περίμενε την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τα Ίμια, τα νησιά του Αιγαίου, τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Δεν περίμενε να τα ακούσει όλα αυτά διά στόματος του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος με την επίσκεψή του στην Ελλάδα άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε η ελληνική κυβέρνηση και έβαλε επίσημα στο τραπέζι όλες τις διεκδικήσεις της αστικής τάξης της χώρας του. Και βεβαίως το ΚΚΕ δεν περίμενε το σοβαρό επεισόδιο με το χτύπημα του σκάφους του Λιμενικού, το συνεχή αποκλεισμό των νησίδων από τουρκικά πλοία, την παραλίγο σύγκρουση τουρκικού σκάφους με ελληνική κανονιοφόρο, την παρεμβολή τουρκικών πλοίων κατά την κατάθεση στεφάνου στα Ίμια από τον υπουργό Άμυνας.

Ούτε βέβαια την απαγόρευση από τουρκικά πολεμικά πλοία της κίνησης του ιταλικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ και άλλες καθημερινές παραβιάσεις και αμφισβητήσεις. Το ΚΚΕ μιλάει καθαρά, ανοιχτά, απευθύνει κάλεσμα επαγρύπνησης και ετοιμότητας του λαού μπροστά σ’ αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, εξελίξεις οι οποίες φέρνουν πολύ κοντά τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου, άμεσης πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας».

Πυρά κατά ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ

Εξαπέλυσε πυρά κατά ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη των μονοπωλίων και όχι για τους λαούς της Ελλάδας και της Κύπρου, παρά τους ισχυρισμούς της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας ακολουθεί την πάγια τακτική του εφησυχασμού και της συγκάλυψης. Βέβαια, είναι διαφορετικό να μην καλλιεργείς κλίμα τρόμου, φοβίας, ανασφάλειας και είναι άλλο να κρύβεις την πραγματικότητα, να μην ενημερώνεις, να μην προετοιμάζεις τον ελληνικό λαό για τους κινδύνους.

Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις, πριν του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τώρα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθησυχάζουν το λαό “διεθνοποιώντας” υποτίθεται την τουρκική προκλητικότητα, κάνοντας στην ουσία παράπονα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να εισπράξουν απλές δηλώσεις που παραπέμπουν στον “Πόντιο Πιλάτο”. Η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων είναι τεράστια, γιατί έχουν αναγορεύσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε εγγυητές της ασφάλειας στο Αιγαίο, ενώ αποτελούν παράγοντες αστάθειας.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τα δικά τους συμφέροντα και είναι πάρα πολύ ισχυρά και στα Βαλκάνια, και στο Αιγαίο, και στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο συνολικά. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν ενδιαφέρονται για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία. Το αντίθετο.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ενδιαφέρονται για τα κέρδη των μονοπωλίων που έχουν βάλει στο μάτι τον ορυκτό πλούτο της περιοχής. Ακόμη κι αν για τα δικά τους συμφέροντα εμφανίζονται ως αντίπαλοι της Τουρκίας και της κυβέρνησης Ερντογάν, αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει. Αν προκύψει π.χ. ένας νέος συσχετισμός στην Τουρκία, αν καταλήξουν σε νέους συμβιβασμούς για τη μοιρασιά και τα ανταλλάγματα, είτε στη Συρία, είτε στην Κύπρο, είτε στο Αιγαίο. Γι' αυτό το λόγο η ΝΑΤΟική αρμάδα βρίσκεται στο Αιγαίο, και όχι για τους πρόσφυγες, αυτούς δηλαδή που και το ΝΑΤΟ ξεσπιτώνει, από τη Συρία και άλλες εστίες επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών».