Απαράδεκτες χαρακτηρίζονται από την Τουρκία και  επικρίσεις της Ε.Ε., η οποία καταδίκασε τις επίμονες παράνομες ενέργειες της χώρας στη Μεσόγειο, που συνδέονται με διενέξεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι δηλώσεις αυτές της τουρκικής κυβέρνησης έρχονται ως απάντηση στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου καταδικάστηκαν οι «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές» της στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση εκφράζει την αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο.

Συγκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα». Παράλληλα, υπενθυμίζουν την «υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η τοποθέτηση της Ένωσης έρχεται λίγες μέρες (26 Μαρτίου) πριν τη συνάντηση στη Βάρνα της Βουλγαρίας ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία για την προσφυγική κρίση, αλλά και το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση.