«Εμείς δεν λέμε ότι μας πει η Εκκλησία αποτυπώνεται στο βιβλίο ή στον φάκελο του μαθητή. Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Πολιτεία έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη σύνταξη των προγραμμάτων σπουδών. Θα ήταν εκ μέρους της Πολιτείας πάρα πολύ επιπόλαιο να μην συμβουλευτεί επιστήμονες, άλλους φορείς, δημόσια πρόσωπα για διάφορα τέτοια ζητήματα. Την τελική ευθύνη για την τελευταία λέξη του όποιου βιβλίου την έχει η Πολιτεία» δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου, σε συνέντευξη του στον Real FM

Σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «ο καθένας σε μία Δημοκρατία εκφράζει απόψεις και κρίνεται και σύμφωνα με τους κανόνες της Δημοκρατίας. Δεν δημιουργεί (σ.σ. η απόφαση) κανένα απολύτως πρόβλημα. Διότι όταν υπάρχει ο εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων ενός μαθήματος, ακόμη και της Φυσικής και των Μαθηματικών, αυτό δεν σημαίνει ότι στην αρχή κάποιας σχολικής χρονιάς αρχίζουν όλα με το νέο ακριβώς πρόγραμμα και συνεχίζουν επί δεκαετίες. Υπάρχει μία μεταβατική περίοδος, όπου κάνουμε και μία αποτίμηση του κάθε χρόνου των παιδαγωγικών δυσκολιών, των παραλήψεων, όλων των ειδών των προβλημάτων. Γίνονται επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, άρα τα πρώτα χρόνια ενός νέου μαθήματος είναι χρόνια πολύ πιο διαλεκτικά και δυναμικά».

Σε ερώτηση για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας ο κ. Γαβρόγλου απάντησε ότι «νομίζω ότι έχουν γίνει κάποια βήματα, έχουν κατοχυρωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας μας οι διακριτοί ρόλοι. Νομίζουμε ότι στη συζήτηση που θα γίνει για το Σύνταγμα θα εκφραστούν πάρα πολλές απόψεις”»

Ένω προανήγγειλε ότι θα προχωρήσουν αλλαγές και σε άλλα μαθήματα, αλλά «προσεκτικά, πολύ συντηρητικά. Αυτά είναι πράγματα που γίνονται σε ολόκληρο τον κόσμο… Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προϋποθέτει και αλλαγή νοοτροπιών. Θέλει πολύ συντηρητικά βήματα, για πράγματα που στο τέλος της πορείας θα πρέπει να είναι πολύ ριζοσπαστικά».