Μιλώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ποιοτική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας «που πρέπει να μας ανησυχήσει», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα θα επιχειρεί να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας, θα συνεχίσει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θα συνεχίσει την προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή συνεργασία σε προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό.
 
«Από δω και στο εξής θα πρέπει να είναι σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής» είπε και πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά την προάσπιση των συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά «ζήτησα ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε Ευρωτουρκικός διάλογος». 
 
Αναφερόμενος στην κοινή θέση των Ευρωπαίων ηγετών κατά την ολοκλήρωση της χθεσινής πρώτης ημέρας της Συνόδου έκανε λόγο για «ξεκάθαρο μήνυμα, το πιο ισχυρό στην ιστορία της Ένωσης σε ό,τι αφορά το Αιγαίο».
 
Σχετικά με το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως είχε την ευκαιρία να θέσει το θέμα, ζητώντας παράλληλα εγγυήσεις ότι αυτό θα εγερθεί και στην προσεχή σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας. «Από τις συνομιλίες εξασφάλισα ότι τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα στον πρόεδρο Ερντογάν».

Όπως είπε ο Α. Τσίπρας «καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε το θέμα να λυθεί σε διμερές επίπεδο μέχρι τη σύνοδο του Μαρτίου, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό. Από εδώ και πέρα δεν θα εγκαταλήψουμε τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όμως θα στηριχθούμε και από τους εταίρους, από τους συμμάχους μας».
 
«Όποιος επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός που συνέβη εκ παραδρομής για να εγείρει ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες θα κάνει τεράστιο λάθος και απέναντι στην αξιοπιστία του και στις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε προσπαθήσει να χτίσουμε τόσα χρόνια» διεμήνυσε.

 
«Έντιμος συμβιβασμός με ΠΓΔΜ»

Παράλληλα, ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι η εθνική θέση είναι μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό, είτε με χρονικό προσδιορισμό. «Δεν μπορεί οι λαοί μας να βρίσκονται στο διενεκές σε διαμαχη. Θέλουμε μία στέρεα λύση για όλες τις χρήσεις», προσθέτοντας πως αν υπάρχει άλλο όνομα στο εσωτερικό και άλλο για διεθνή χρήση αυτό θα διαιωνίζει τη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών.

«Έχουμε καλές προθέσεις. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσουμε με βάση το εθνικό συμφέρον και πιστεύω ότι θα γίνουν βήματα σήμερα στα Σκόπια», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ωστόσο ανέφερε πως «δεν μας πιέζει κανείς για λύση. Η λύση δεν αποτελεί υπαρξιακό μας πρόβλημα, από την άλλη πλευρά, όμως, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι. Εμείς δεν πάμε με βάση αυτό. Πάμε σε διαπραγμάτευση επειδή θέλουμε».