Ο Ερντογάν σε κομματική συγκέντρωση στην επαρχία της Σαμψούντας κατηγόρησε τους φοιτητές που διαμαρτυρήθηκαν κατά της φιλοπόλεμης εθνικιστικής προπαγάνδας ως «κομμουνιστές, προδότες και τρομοκράτες». Μάλιστα δήλωσε ότι θα καθαρίσει τα πανεπιστήμια από «κομμουνιστές και τρομοκράτες φοιτητές».

«Είναι νεαροί τρομοκράτες. Θα κάνουμε έρευνα εναντίον τους. Αφού τους ταυτοποιήσουμε, δε θα τους αφήσουμε να λάβουν εκπαίδευση στα πανεπιστήμια γιατί το πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος εκπαίδευσης νέων τρομοκρατών. Το πανεπιστήμιο εκπαιδεύει τη γενιά που θα υπηρετήσει τη χώρα και το έθνος», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στο αθλητικό στάδιο Γιασάρ Ντογού της Σαμψούντας, σύμφωνα  με το Associated Press.

Στις 19 Μαρτίου, μια ομάδα φοιτητών του Βοσπόρου άνοιξε σταντ και μοίρασε λουκούμια στον κόσμο. Τότε μια άλλη ομάδα άνοιξε πανό το οποίο έγραφε: «Λουκούμια για εισβολή και σφαγή δεν γίνεται».

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «στην Κωνσταντινούπολη την ώρα που μια ομάδα φοιτητών με πίστη και εθνικά πιστεύω μοίραζαν λουκούμια για το Άφριν, οι κομμουνιστές προδότες της πατρίδας πήγαν να ανατρέψουν το τραπέζι τους. Αυτοί είναι τρομοκράτες νέοι.Σχετικά με αυτούς τους τρομοκράτες νέους κάνουμε κάθε είδους εργασία και αφού εντοπισθούν μέσα από τις περιγραφές, σε αυτούς δεν θα τους δώσουμε το δικαίωμα να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να ανατρέφει νεολαία τρομοκρατών. Το πανεπιστήμιο ανατρέφει μια γενιά που θα υπηρετήσει την πατρίδα και το έθνος».

Ενώ απειλώντας και τους καθηγητές πανεπιστημίου είπε πως «μόλις διαπιστώσουμε αυτούς που έχουν σχέσεις με αυτούς τους φοιτητές θα πράξουμε και για κείνους τα δέοντα”.