«Είσαι ηγέτης, δεν κινδυνεύεις από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια. Πρέπει να κάνουν Πάσχα στα σπίτια τους», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Ταγίπ Ερντογάν, με τον τελευταίο να απαντάει πως το θέμα είναι στα χέρια των Τούρκων δικαστών, οι οποίοι «θα το εκτιμήσουν στη σωστή του διάσταση»,

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ σχολίασε το θέμα κατά τη συνέντευξη Τύπου εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στις τουρκικές αρχές «ότι θα επιλύσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτικών πριν από τις 8 Απριλίου».

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι «ήταν μια σύνοδος ανάμεικτων συναισθημάτων αλλά όχι ανάμεικτων μηνυμάτων», χαρακτήρισε «καλή» τη χθεσινή συνάντηση και σημείωσε ότι διατηρήθηκε ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος με την Τουρκία.

Όπως είπε, η ΕΕ θέλει η Τουρκία να γίνει πραγματικός στρατηγικός εταίρος της καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα και προκλήσεις, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και το μεταναστευτικό, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η έντονη πίεση που άσκησαν στον Ερντογάν Γιούνκερ – Τουσκ θα έχει αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε να αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση και απλώς «άφησε ανοικτό παράθυρο». Άλλωστε, όπως σημειώνουν, ήταν η τακτική Ερντογάν να μην υποχωρήσει σε τίποτε κατά τη διάρκεια της συνόδου και παραπέμπουν στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του αμέσως επόμενου διαστήματος  για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στη Βάρνα.