«Από τη μια λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη, από την άλλη δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δυο χώρες την ελληνική δικαιοσύνη και να βρούμε συμφωνία ανταλλαγής» πρότεινε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, συσχετίζοντας τις τύχες των ανδρών των δύο περιπτώσεων, παρότι μεταξύ τους είναι καταφανώς άσχετες.
 
«Αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δυο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν, δεν ξέρω αν μπορούν υποθετικά μιλάω, την ελληνική και την τουρκική δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή δεν ξέρω σε τι θα κόστιζε αυτό… πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα» δήλωσε ο Κ. Κατσίκης, υπογραμμίζοντας το «μήνυμα» του Ερντογάν.
 
Όπως τόνισε, «ο Ερντογάν εμμέσως πλην σαφώς μας έστειλε ένα μήνυμα, το μήνυμα της ανταλλαγής των ελλήνων στρατιωτικών με τους τούρκους… Έτσι το εκλαμβάνω εγώ. Έχει δώσει μήνυμα και στην Αμερική που κρατάει τον αμερικανό πάστορα Μπράνσον και θέλει να τον ανταλλάξει με τον Γκιουλέν… Κάνει πρόταση, χωρίς να είναι σαφέστατος, αφού βγάζει πικρόχολα το θέμα» σχολίασε.
 
Σύμφωνα με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, τα λεγόμενα του τούρκου προέδρου καταδεικνύουν ότι δεν επείσθη από τα επιχειρήματα των Ευρωπαίων στη Βάρνα για τους δύο Έλληνες. «Είναι ανένδοτος, δεν ακούει τους συμμάχους μας, δικαιώνεται ο Πάνος Καμμένος που χαρακτηρίζει τους συλληφθέντες ομήρους» σημείωσε ο Κ. Κατσίκης, υπογραμμίζοντας πως ο Τούρκος δεν πείτηκε από τις αιτιάσεις των Ευρωπαίων για το ζήτημα.

Οι πρώτες αντιδράσεις

 
Την αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη πυροδότησε η πρόταση του βουλευτή των ΑΝΕΛ το πρωί της Τετάρτης, ο οποίος χαρακτήρισε «κακές υπηρεσίες» στη χώρα προτάσεις όπως του Κ. Κατσίκη, ενώ επικριτικός ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης.
 
«Όσοι υιοθετούν την άποψη Ερντογάν περί “ανταλλαγής” προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Οι δύο Έλληνες που κρατούνται άδικα και οι οκτώ Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο ΔΕΝ είναι αιχμάλωτοι για να ανταλλαγούν. Οι δύο πρέπει να ελευθερωθούν και οι “8” να συνεχίσουν να προστατεύονται από ένα κράτος δικαίου», έγραψε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
 
«Δεν υπάρχουν αυτά σε κράτη δικαίου» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις προτροπές Κατσίκη στην κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωση του πως η τοποθέτηση Κατσίκη εξυπηρετεί τα σχέδια Ερντογάν. «Η προσπάθεια να συσχετιστεί η υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με αυτή των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία και πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, πέρα από επικίνδυνη, στρώνει το έδαφος για να αναβαθμιστούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με το θέμα. Αν δεν λειτουργεί ως “λαγός”…».

Η ΝΔ θέτει θέμα παραβίασης των εξουσιών που προβλέπει το Σύνταγμα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει το απαραίτητο κύρος για να διαχειριστεί την υπόθεση. «Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης παραβλέπει, προφανώς, ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η διάκριση των εξουσιών θεμελιώδης αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της Κυβέρνησης. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα, πιστοποιούν ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων Στρατιωτικών και υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου».

Προσπάθησε να τα μαζέψει μετά τις αντιδράσεις

«Εξέφρασα μια προσωπική σκέψη σε μια υποθετική ερώτηση, δεν είναι θέση του κόμματος, ούτε του προέδρου. Έκανα μια σκέψη για το ενδεχόμενο να παρακαμφθεί η Δικαιοσύνη, τις αποφάσεις της οποίας σεβόμαστε, για να βρεθεί λύση. Δεν πρόκειται να δώσουν λύση οι Τούρκοι, μην κοροϊδευόμαστε, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε», δήλωσε στον enikos.gr μετά την πρωινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

«Όταν μαίνεται ο πόλεμος κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, μου λέτε ότι την παρακάμπτω επειδή θέλω να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας;» απάντησε σε ερώτηση για το εάν η πρότασή του παρακάμπτει τη Δικαιοσύνη.

Σε μια ακόμα τοποθέτηση του, δήλωσε πως η απάντηση του ήταν υποθετικό σενάριο σε μια υποθετική ερώτηση. «Δεν πρότεινα, ούτε στήριξα την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. Τέτοιες πράξεις και ενέργειες δεν νοούνται σε ένα κράτος δικαίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να τις υιοθετήσω. Η απάντησή μου ήταν υποθετικό σενάριο, σε μία υποθετική ερώτηση».