Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, το 31% των ανέργων ηλικίας 20-34 ετών στη χώρα μας δηλώνει έτοιμο να μετακομίσει σε άλλη πόλη εντός Ελλάδας, προκειμένου να αναζητήσει εργασία. Ένα επιπλέον 17% είναι έτοιμο για μετακίνηση στους κόλπους της Ένωσης και ένα 11% εμφανίζεται διατεθειμένο να μεταναστεύσει χώρες εκτός κοινότητας. Αν και το ποσοστό του 41%, που δεν αισθάνεται έτοιμο για μία τέτοια κίνηση, ακούγεται ίσως υψηλό, δεδομένων των πολύ υψηλών ποσοστών ανεργίας των νέων στη χώρα, είναι πάντως αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο. 
 

 
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών -μελών το 50% των ανέργων ηλικίας 20-34 ετών είναι απρόθυμοι για αλλάξουν τόπο κατοικίας. Το 21% είναι έτοιμοι να μετακινηθούν, αλλά εντός των συνόρων της χώρας τους, ενώ το 12% θα εξέταζε τη μετακίνηση σε άλλο κράτος μέλος της Ένωσης και το 17% θα ήταν έτοιμο να μεταναστεύσει εκτός κοινότητας. Οι άνεργοι με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης είναι πιο έτοιμοι για μία μετακίνηση (22% εντός της χώρας, 16% στην Ε.Ε.).
 
Οι πλέον επιφυλακτικοί σε μία αλλαγή τόπου κατοικίας είναι οι νέοι άνεργοι της Μάλτας (73% δηλώνουν ανέτοιμοι για κάτι τέτοιο), της Ολλανδίας (69%) και της Κύπρου (68%). Συνολικά σε 17 κράτη μέλη ποσοστό άνω του 50% δηλώνουν ότι δεν είναι έτοιμοι για μία μετακίνηση με στόχο την εύρεση εργασίας.