Αιματοβαμένες κατέληξαν οι ογκώδεις παλαιστινιακές διαδηλώσεις, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, που ξεκίνησαν σήμερα κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους απο τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και τουλάχιστον ένας από τους νεκρούς ήταν 16 ετών. Όπως μεταδίδει η Guardian, περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.
 


 
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι στρατιώτες του έκαναν χρήση «μέσων για την καταστολή των διαδηλώσεων και πυρών κατά των κυριότερων υποκινητών» και πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές «έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και εκσφενδόνισαν πέτρες» στον συνοριακό φράχτη και εναντίον στρατιωτών.
 
Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) υπολογίζουν τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές σε 17.000 αθροιστικά και στα πέντε σημεία.


«Ούτε εκατοστό από τη γη της Παλαιστίνης»

 
Μιλώντας στους διαδηλωτές, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε τόνισε ότι «δεν θα εκχωρήσουμε ούτε εκατοστό από τη γη της Παλαιστίνης» και ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στην Παλαιστίνη και καμία λύση χωρίς επιστροφή».
 
Από πλευράς του, ο Ισραηλινός υποστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε προσπάθειες να πραγματοποιηθούν τρομοκρατικές επιθέσεις με πρόσχημα τις διαδηλώσεις. Καλούμε τους πολίτες να μείνουν μακριά και προειδοποιούμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, που είναι υπεύθυνη για τις βίαιες ταραχές και όλα όσα λαμβάνουν χώρα υπό την κάλυψή της».


Ο συμβολισμός της «μεγάλης πορείας της Επιστροφής»

 
Η «μεγάλη πορεία Επιστροφής», με έναρξη τις 30 Μαρτίου, τιμά την «Ημέρα Γης», ημέρα κατά την οποία – το 1976 – έξι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ενώ διαδήλωναν κατά της κατάσχεσης γης από τις ισραηλινές δυνάμεις.
 
Η διαμαρτυρία σχεδιάζεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου, ημέρα την οποία οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν Νάκμπα (καταστροφή) και η οποία σηματοδοτεί τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων κατά την περίοδο των συγκρούσεων του 1948, κατά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Έρευνα ζητά ο ΟΗΕ

Ανεξάρτητη έρευνα για τις θανατηφόρες συγκρούσεις στη Γάζα μεταξύ Παλαιστινίων και των ισραηλινών  στρατευμάτων ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν ψυχραιμία και από τις δύο πλευρές.
 
Ωστόσο μετά από την επείγουσα συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής, ο ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κάποια κοινή γραμμή ούτε εξέδωσε κάποιο μήνυμα, σύμφωνα με την Guardian.