Σε πώληση τίθενται μονάδες στη Φλώρινα και στη Μεγαλόπολη, ενώ μέχρι στιγμής 15 επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, έπειτα από την ολοκλήρωση του market test στις αρχές του 2018. 
 
Μαζί με τις μονάδες τίθενται προς πώληση και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των λιγνιτωρυχείων που τις τροφοδοτούν. Η ιδιοκτησία εκτάσεων που είχαν απαλλοτριωθεί στο παρελθόν θα παραμείνει στη ΔΕΗ και θα παραχωρηθεί μόνο η χρήση τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
 
Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η διαδικασία θα έχει ως εξής:
  • Ο διαχωρισμός των μονάδων και η εισφορά τους σε θυγατρικές θα αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις πρώτου τριμήνου 2018 της ΔΕΗ, οι οποίες θα εγκριθούν από το ΔΣ μέχρι το τέλος Μαΐου. Θα υπάρξει περιθώριο ενός μήνα για τυχόν προσφυγές πιστωτών και στη συνέχεια θα συνεδριάσει η γενική συνέλευση των μετόχων για να εγκρίνει την απόσχιση. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο ελέγχει το 51,123% των μετοχών της ΔΕΗ (34,123% η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας και 17% το ΤΑΙΠΕΔ).
  • Τον Μάιο, επίσης, θα προκηρυχθεί από τη ΔΕΗ ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων με κριτήρια προεπιλογής που περιλαμβάνουν εμπειρία στη διαχείριση των μονάδων και των ορυχείων, χρηματοοικονομική καταλληλότητα, επάρκεια κλπ.
  • Το μετοχικό κεφάλαιο των δύο θυγατρικών θα προκύψει από τη λογιστική αξία (book value) των παγίων που θα μεταβιβαστούν σε αυτές. Δεν θα υπάρξει ειδική διαδικασία αποτίμησης, καθώς κάτι τέτοιο είναι χρονοβόρο και δεν θα επέτρεπε την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Όμως, θα προσληφθούν από τη ΔΕΗ δύο ανεξάρτητοι διεθνείς εκτιμητές για να προσδιορισθεί, πριν προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης πώλησης, αφενός το δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας των μονάδων και αφετέρου το δίκαιο και το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος.
  • Η υπογραφή της σύμβασης αγοροπωλησίας αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η καταβολή του τιμήματος.
 
Τα εργασιακά
 
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:
 
  • Όλα τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού της ΔΕΗ μεταβιβάζονται και διατηρούνται στις νέες εταιρείες.
  • Οι νέες εταιρείες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις για έξι χρόνια.
  • Στις νέες εταιρείες θα μεταφερθεί το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και ορυχεία, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΗ. Το υπόλοιπο προσωπικό θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ΔΕΗ ή θα ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έχει ήδη αναγγείλει η επιχείρηση.
  • Στα προγράμματα κινητικότητας και εθελουσίας θα μπορούν να ενταχθούν και εργαζόμενοι σε μονάδες που τίθενται εκτός λειτουργίας.
  • Προκειμένου να υποστηριχθεί το πρόγραμμα εθελουσίας, καταργείται ο συμψηφισμός της αποζημίωσης καταγγελίας σύμβασης με το εφάπαξ, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ΓΕΝΟΠ.
Επίσης πρόκειται να καταργηθεί ο λιγνιτικός πόρος που ήταν το 0,5% των εσόδων της ΔΕΗ αι αντικαθίσταται από ειδικό τέλος ύψους 1,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραγόμενης από λιγνίτη ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα επιβληθεί σε όλους τους παραγωγούς και όχι μόνο στη ΔΕΗ.
 
Για τα λιγνιτωρυχεία προβλέπεται παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης λιγνίτη, όπως επίσης και επιμερισμός του κόστους αποκατάστασης των λιγνιτικών πεδίων και αποξήλωσης των μονάδων που θα μεταβιβαστούν μεταξύ της ΔΕΗ και του νέου ιδιοκτήτη. 
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά την πώληση η ΔΕΗ διατηρεί το 90,9% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της και το 78,6% του λιγνιτικού δυναμικού.