Όπως αναφέρει η εφημερίδα, Η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τις αποπληρωμές εάν ο μέσος όρος της πενταετούς ανάπτυξης μειωθεί κάτω από το 2,8%. Στα τέλη Απριλίου, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης  θα συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα κατά την άτυπη συνάντησή τους στη Σόφια.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Oλάφ Σολτς, έχει δεμένα χέρια σχετικά με την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει, καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει ο στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαϊερ «θα φροντίσουμε να συνεχιστεί το επιτυχημένο έργο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Θα μείνουμε πιστοί σε έναν προϋπολογισμό που δεν θα δημιουργεί νέα χρέη. Δεν θα αυξήσουμε τους φόρους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υπηρετήσουμε με υπευθυνότητα τα συμφέροντα της Γερμανίας».

Η Handelsblatt εκτιμά  ότι το ΔΝΤ θα μπει ενεργά στο τρίτο μνημόνιο, έστω και την τελευταία στιγμή .Παράλληλα, επισημαίνει ότι η συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν αφορά μόνο το πώς μπορεί να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, αλλά και το βασικό ζήτημα της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 


Λογαριάζοντας χωρίς το ΔΝΤ

Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει  ότι πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση των τεχνικών εργασιών και των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας πως το Ταμείο θα συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό μνημόνιο μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την περαιτέρω συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που ζητούν από την Αθήνα οι δανειστές.

Είχε υποστηρίξει πως το ΔΝΤ «παρέχει τις υπηρεσίες του κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους του. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα προσπαθούμε πάντα να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το κράτος μέλος μας, πολλοί είναι της άποψης ότι το αποτέλεσμα της συμμετοχής μας ήταν πολύ θετικό και βοήθησε τις ευρωπαϊκές χώρες».