Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, οι Αφγανοί είχαν εισέλθει παράνομα στην Τουρκία μέσω του Ιράν λόγω των  «συνεχιζόμενων τρομοκρατικών ενεργειών αλλά και των οικονομικών προβλημάτων» στη χώρα τους, όπως αναφέρει το Reuters.
 
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο, οι διαδικασίες έκδοσης έχουν ήδη ολοκληρωθεί και εντός των επόμενων ημερών οι σχεδόν 591 πρόσφυγες θα επιστρέψουν, με αεροπορικές πτήσεις, στην Καμπούλ.
 
«Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών απέλασης των παράνομων μεταναστών στις άλλες επαρχίες μας, οι απελάσεις θα επιταχυνθούν και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
Η απόφαση της Άγκυρας, ωστόσο, έχει εγείρει την αντίδραση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες καταγγέλλουν τις μαζικές απελάσεις.
 
Αυτή την εβδομάδα η εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι αρκετοί χιλιάδες Αφγανοί μετανάστες είχαν περάσει στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες και είχαν περπατήσει για μέρες από τα σύνορα για να φτάσουν στο Ερζερούμ, πόλη στην ανατολική Τουρκία.