Το πρόγραμμα που θα διαδεχτεί το μνημόνιο μετά την λήξη του τον ερχόμενο Αύγουστο επιχείρησε να σκιαγραφήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών και κάνοντας λόγο για «ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης».
 
Σύμφωνα με τον υπουργό, το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο «δεν αφορά νέους όρους», αλλά θα βασίζεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και «δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους είτε μέχρι το Eurogroup (21 Ιουνίου), είτε μέχρι τις 28 Αυγούστου, που τελειώνει το πρόγραμμα». Ενδεικτικά, κτηματολόγιο, αλλαγές στο Δημόσιο, άδεια καζίνο για το Ελληνικό μερικά από αυτά που «μπορούν να τα παρακολουθούν αλλά δεν αφορούν νέους όρους» κατά τον υπουργό Οικονομικών.
 
Παράλληλα, σε μία έμμεση αποκάλυψη του σκεπτικού που θα επικαλύπτει το επερχόμενο πρόγραμμα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος κάνει ειδική αναφορά στο τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνησή του το 2015, επαναφέροντας τη ρητορική περί συμβιβασμού.
 
«Αν ήταν να κάναμε μόνο όσα θέλαμε, δεν θα ήταν συμβιβασμός. Ήταν ένα μείγμα από μεταρρυθμίσεις για να δουλέψει καλύτερη η δημόσια διοίκηση, να διευκολυνθεί η αδειοδότηση επιχειρήσεων, να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Αυτά τα θέλαμε κι εμείς. Μερικά πράγματα, φυσικά, δεν θα τα κάναμε από μόνοι μας, αλλά κι εκεί έχουμε αλλάξει όσο μπορούσαμε το μείγμα της πολιτικής» αναφέρει ενδεικτικά, ενώ υποστηρίζει πως η βάση των κυβερνητικών σχεδιασμών εδράζεται στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσδώσει στην ελληνική οικονομία.
 
Όπως αναφέρει για το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα, «το σχέδιο εστιάζεται στην αναγκαία αναδιάρθρωση των ελληνικών δημόσιων επιχειρήσεων και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» και πως «ποσοστό 50% της αύξησης αξίας προορίζεται για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία».
 

Καθαρή έξοδος και χρέος

 
Στη συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών επιχαίρει για τις τρεις τελευταίες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, κάνοντας λόγο για θετική απήχηση στις αγορές, σημειώνοντας ωστόσο το γεγονός της αρνητικής διεθνούς οικονομικής συγκυρίας του εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, εστιάζει σε δύο μόλις παραμέτρους αναφορικά με τις δεσμεύσεις των δανειστών για τη ρύθμιση του χρέους.
 
«Τώρα υπάρχει ένας κλυδωνισμός στις αγορές, λόγω του εμπορικού πολέμου», σημειώνει ο Ευκλ. Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ωστόσο πως «οι αγορές σχεδόν προεξοφλούν την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα και πλέον η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάζουμε, ουσιαστικά προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δικό μας ολιστικό σχέδιο, που θα είναι αξιόπιστο τόσο στις αγορές όσο και στην ελληνική κοινωνία».
 
Σχετικά με τις συζητήσεις για το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών εστιάζει στα πρωτογενή πλεονάσματα και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, «άρα οποιαδήποτε λύση πρέπει να καλύψει αυτές τις δύο παραμέτρους». Συγκεκριμένα, αφενός υπογραμμίζει την ανάγκη να στοθετηθεί το πρωτογενές πλεονάσματα κοντά στο 2% για την περίοδο μετά το 2022, και αφετέρου, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να περιορίζονται στο 15% έως το 2030 και στο 20% αμέσως μετά από το ίδιο έτος.
 
Ακόμη, απαντώντας σε αιτιάσεις της ΝΔ περί μείωσης των συντάξεων κατά 30% και του Γιάνη Βαρουφάκη κατά 15-20%, ο Ευκλ. Τσακαλώτος τονίζει: «Το αναπτυξιακό μας σχέδιο είναι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να μεριμνήσουμε για τα μεσαία και τα χαμηλότερα στρώματα και όχι να επιδεινώσουμε την πραγματικότητά τους. Δημιουργούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσει να γίνει αυτό».

Κατά τα άλλα, ο υπουργός υποστηρίζει πως το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει «τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να συνεχίσουμε, έτσι ώστε όλη η κοινωνία να είναι -όπως λέμε στην Πρέβεζα- on board».
 
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών και άτυπος επικεφαλής της ομάδας των 53 χαρακτηρίζει «ανακριβή» τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαφοροποίηση της γραμμής του από αυτή της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με τη διερεύνηση των σκανδάλων που βρίσκεται σε εξέλιξη, απορρίπτοντας παράλληλα και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
 
«Φυσικά, είναι μέρος της πολιτικής μας να αντιμετωπίσουμε τα σκάνδαλα, να τα καταδείξουμε και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Το πιο σοβαρό όμως είναι να θωρακίσεις το σύστημα, ώστε να μην μπορεί αυτό να συνεχιστεί» εξηγεί σχετικά με την πολιτική του στάση, ενώ για τις εκλογές αναφέρει πως «ο χρόνος είναι υπέρ της κυβέρνησης και κάθε μήνας που περνάει είναι πιο δύσκολος για τους αντιπάλους μας, όχι για εμάς».