Στην τελική ευθεία για τις προετοιμασίες του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Απριλίου περνάνε οι συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα, καθώς το EuroWorking Group της Πέμπτης αναμένεται να κηρύξει επισήμως την έναρξη των διαβουλεύσεων.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στο τραπέζι των δανειστών αναμένεται να βρεθούν τα σενάρια για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, και βέβαια, το πρόγραμμα που θα δεσμεύσει την Ελλάδα με την ημερολογιακή ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Επιπροσθέτως, στο μικροσκόπιο αναμένεται να τεθεί η πρόοδος των 88 προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.
 
Σημειώνεται πως, με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε ως στόχο για την ελληνική πλευρά ένα «πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης», στο οποίο επιχειρεί να μεταθέσει όσες μνημονιακές δεσμεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί έως το ορόσημο του Eurogroup του Ιουνίου, ή έστω τον προσεχή Αύγουστο.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό, το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο «δεν αφορά νέους όρους», αλλά θα βασίζεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και «δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους είτε μέχρι το Eurogroup (21 Ιουνίου), είτε μέχρι τις 28 Αυγούστου, που τελειώνει το πρόγραμμα», με ζητήματα όπως του κτηματολογίου, τις αλλαγές στο Δημόσιο, την άδεια καζίνο για το Ελληνικό να δεσπόζουν.
 
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επικεντρώνει τις παρεμβάσεις για τη ρύθμιση του χρέους στα πρωτογενή πλεονάσματα και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, αφενός υπογραμμίζει την ανάγκη να στοθετηθεί το πρωτογενές πλεονάσματα κοντά στο 2% για την περίοδο μετά το 2022, και αφετέρου, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να περιορίζονται στο 15% έως το 2030 και στο 20% αμέσως μετά από το ίδιο έτος, «άρα οποιαδήποτε λύση πρέπει να καλύψει αυτές τις δύο παραμέτρους» συμπλήρωσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.
 
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η στάση του ΔΝΤ δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν την εαρινή Σύνοδο του στις 20-22 Απριλίου, ενώ ήδη τα προσχέδια της Γαλλίας και του ESM για το ελληνικό χρέος έχουν τεθεί επί τάπητος.