Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε, με ψήφους 17 υπέρ 8 κατά, αντισυνταγματική την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων αλλά και των αγροτών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και την εισφορά του 20%. 
 
Δεν έχει βγει ωστόσο επίσημη ανακοίνωση που να εξακριβώνει τις πληροφορίες, ωστόσο η εν λόγω απόφαση ουσιαστικά «ξηλώνει» τον νόμο Κατρούγκαλου.
 
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός δήλωσε ότι αν ισχύουν οι πληροφορίες τότε η απόφαση «αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016…ήρθε και η Ανάσταση για τους δικηγόρους…» προσθέτοντας ότι ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί στη δήμευση εισοδήματος και οι δικηγόροι έχουν προσβάλει τον νόμο Κατρούγκαλου.
 

Κατρούγκαλος: Αν ισχύει, θα αναπροσαρμοστεί ο νόμος
 

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως θα αναπροσαρμοστεί ο νόμος αν ισχύει η απόφαση του ΣτΕ, ενώ πρόσθεσε ότι κινδυνεύουν με το ποινικό αδίκημα της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου όσοι διαδίδουν πληροφορίες.
 
Ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ωστόσο ότι «η ισορροπία των κανόνων, που είναι η ουσία του νόμου, θα διατηρηθεί». «Αυτή η ουσία δεν πρόκειται να φύγει» είπε σημειώνοντας ότι «όπως έχει αποδειχτεί το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερα ενώ το 20% είναι εύλογο να αντιδρά».
 

Περιμένει επίσημη απόφαση η ΕΣΕΕ
 

Σχετικά με τις πληροφορίες για την απόφαση του ΣτΕ σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.
 
«Η ΕΣΕΕ οφείλει να περιμένει την επίσημη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα, ώστε να διαβάσει προσεκτικά το σκεπτικό της απόφασης που ενδέχεται να στοιχειοθετεί νέες ενστάσεις, ενώ μέχρι τότε συστήνει σε όλους τους εμπόρους να παραμείνουν συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις» ανέφερε ο Β. Κορκίδης.
 
Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι «το λεγόμενο “χαράτσι” που συνεχώς φουσκώνει με τις εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, καθώς και τις αναδρομικές κρατήσεις το πρώτο πεντάμηνο του 2018 οδηγεί σε επιπλέον επιβαρύνσεις τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, καταρρίπτοντας, την αρχή της αναλογικότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποδημητικές ροές προς το εξωτερικό ικανών νέων ανθρώπων.
 
Όπως σχολιάζεται από την ΕΣΕΕ, «σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας με ψήφους 17-8 έκρινε παράνομη την ένταξη ελεύθερων επαγγελματιών και τη ''φορολογική εισφορά'' ανατρέποντας ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα, αιφνιδιάζοντας τη κυβέρνηση, αλλά και τους δανειστές».

ΙΣΑ: Δικαίωση γιατρών 

Για «δικαίωση των γιατρών και των επιστημόνων από το ΣτΕ για το Ασφαλιστικό», κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε ανακοίνωσή του.

Ανακοίνωση ΙΣΑ

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε “παράνομη την ένταξη ελεύθερων επαγγελματιών και την εισφορά του 20%”. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες, η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ φαίνεται να δικαίωσε, κατά πλειοψηφία, τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον και κυρίως κρίθηκε αντισυνταγματικός ο υπολογισμός της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).
 
Δικαιώνεται έτσι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που μαζί με άλλους μεγάλους επιστημονικούς συλλόγους προσέφυγε στο ΣτΕ. Πρόκειται για ένα αισιόδοξο μήνυμα, μία ανάσα για τον μαχόμενο ιατρό που τη δύσκολη αυτή περίοδο δίνει καθημερινό αγώνα επιβίωσης.  Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσουμε σχετικά.
 
Τέλος, τονίζεται ότι η απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο και όλα τα παραπάνω προκύπτουν από σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο