Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το κυβερνητικό πρόγραμμα για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου «δεν αφορά νέους όρους», αλλά θα βασίζεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και «δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους είτε μέχρι το Eurogroup (21 Ιουνίου), είτε μέχρι τις 28 Αυγούστου, που τελειώνει το πρόγραμμα».

Ικανοποίηση Μαξίμου από την θέση της Κομισιόν

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος της Κομισιόν, οι Βρυξέλλες θεωρούν πως είναι προτιμότερη μια γραμμή αυξημένης επιτήρησης από την πιστοληπτική γραμμή για μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευθεί για το πρόγραμμα μέτρων που θα παρουσιάσει τον Απρίλη και δεν θα χρειαστεί την έγκριση από κοινοβούλια χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η στάση της Κομισιόν επιβεβαιώνει πως τα όσα λέγονται για προληπτική γραμμή στήριξης, είναι για εσωτερική κατανάλωση. «Η σημερινή διάψευση από αξιωματούχους της Κομισιόν στα σενάρια περί προληπτικής γραμμής στήριξης, επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορά τίποτα περισσότερο από πολιτικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό».

Οι συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι συζητήσεις με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να κορυφωθούν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσινγκτον, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματούχοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι στη συνέχεια, το Ταμείο θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα.