Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας κλιμάκωσης ζει ο κόσμος τις τελευταίες ώρες, καθώς η -ακόμα μία- αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να λάβει μία κοινή απόφαση φαίνεται πως οδηγεί την κατάσταση σε ακόμα χειρότερες ατραπούς.
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη υποσχεθεί πως θα λάβει «πολύ σύντομα» μια απόφαση για τη Συρία, ενώ ματαίωσε το ταξίδι του στη Λατινική Αμερική και το Περού, για να συνεχίσει να διαχειρίζεται το συριακό ζήτημα, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα ότι επίκειται κάποια δράση.
 
«Επιδιώκουμε μια συντονισμένη απάντηση, όποια κι αν είναι αυτή η απάντηση, για την κατάσταση στη Συρία», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του State Department, Χέδερ Νάουερτ το μεσημέρι της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.
 
«Είναι μια διαδικασία στην οποία προφανώς εμπλέκονται πολλές διαφορετικής υπηρεσίες. Οι ΗΠΑ, μέσω του Λευκού Οίκου και του State Department και άλλων (αρμόδιων αρχών) έχουν συζητήσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στο εξωτερικό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν μίλησε δύο φορές χθες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον… Ο Πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) μίλησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Επίσης, ο Πρόεδρος μίλησε με τον Μακρόν. Δεν είμαι βέβαιη εάν ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν ήταν σε αυτή την κλήση ή όχι, αλλά συνεργαζόμαστε στενά με τον Λευκό Οίκο, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τους εταίρους και τα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα» δήλωσε η Χ. Νάουερτ, ενώ επανέλαβε τις κατηγορίες για την κυβέρνηση Άσαντ και τη χρήση χημικών.

 

Ρωσικές προειδοποιήσεις

 
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να «απόσχει» από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης που πιθανόν σχεδιάζει εναντίον της Συρίας εξαιτίας μιας επίθεσης που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα, η ευθύνη για την οποία προσάπτεται από την Ουάσινγκτον στη Δαμασκό.
 
«Οι απειλές που διατυπώνετε έναντι της Συρίας θα έπρεπε να μας ανησυχούν, όλους μας, διότι μπορεί να βρεθούμε στα πρόθυρα ορισμένων πολύ λυπηρών και σοβαρών γεγονότων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη απευθυνόμενος στην Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. «Για άλλη μια φορά σας ζητώ, για άλλη μια φορά σας εκλιπαρώ, να απόσχετε από την υλοποίηση των σχεδίων που καταρτίζετε αυτή τη στιγμή για τη Συρία», πρόσθεσε ο Νεμπένζια, λίγη ώρα αφότου απορρίφθηκε σχέδιο απόφασης που είχε προτείνει η Ρωσία -το τρίτο που καταψηφίστηκε κατά σειρά- και τασσόταν υπέρ της διενέργειας έρευνας για την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, το Σάββατο.
 
Αργότερα την Τρίτη, η ρωσική διπλωματία επανήλθε κατά των ΗΠΑ, με τον Ρώσο πρεσβευτή στον Λίβανο, Αλεξάντερ Ζασίπκιν, να προειδοποιεί πως θα καταρριφθούν οποιοιδήποτε αμερικανικοί πύραυλοι ριφθούν στη Συρία, προσθέτοντας πως στο στόχαστρο θα μπουν και τα σημεία προέλευσής τους.
 
Τα λεγόμενα του Β. Ζασίπκιν αναφέρονται σε δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του αρχηγού του ρωσικού γενικού επιτελείου, ενώ στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV δήλωσε πως «Αν υπάρξει πλήγμα από τους Αμερικανούς τότε (…) οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και ακόμη και στα σημεία από τα οποία προήλθαν οι πύραυλοι θα ριφθούν πυρά».
 

«Ετοιμάσου Ρωσία»

 
Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλεί τη Ρωσία μέσω του Twitter πως θα προχωρήσει σε ρίψη πυραύλων στη Συρία, τονίζοντας πως οι πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται» και κατηγορώντας τη Μόσχα για την υποστήριξη που παρέχει στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ.
 
«Η Ρωσία δηλώνει ότι θα καταρρίψει κάθε πύραυλο που θα εκτοξευθεί εναντίον της Συρίας. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί θα (αρχίσουν να) έρχονται, ωραία και νέοι και “έξυπνοι”! Δεν πρέπει να είσαι εταίρος με ένα Κτήνος που Σκοτώνει τον λαό του με Αέριο και το απολαμβάνει!» έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.
 
Λίγα λεπτά αργότερα, ο Ντ. Τραμπ επανήλθε με… πιο μετριοπαθή ρητορική κατά της Ρωσίας, καλώντας την σε συνεργασία και συμφωνία για το τέλος του διαγωνισμού εξοπλισμών.
 
«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι χειρότερες τώρα από οποτεδήποτε άλλοτε, περιλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος γι' αυτό. Η Ρωσία χρειάζεται τη βοήθειά μας με την οικονομία της, κάτι που θα μπορούσε να γίνει πολύ εύκολα, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργαστούμε μαζί. Σταματάμε την κούρσα εξοπλισμών;» σημείωσε στο Twitter.
 

Δραματικά ευρήματα του ΠΟΥ στη Ντούμα

 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδίκασε την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ντούμα, κατά την οποία, όπως ανέφερε, 500 ασθενείς εκτιμάται ότι προσήλθαν σε εγκαταστάσεις υγείας με «ενδείξεις και συμπτώματα που συνάδουν με έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες».
 
«Σύμφωνα με πληροφορίες από εταίρους της Ομάδας Υγείας [Health Cluster], κατά τον βομβαρδισμό της Ντούμα το Σάββατο, 500 ασθενείς εκτιμάται ότι προσήλθαν σε εγκαταστάσεις υγείας με ενδείξεις και συμπτώματα που συνάδουν με την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες. Ιδιαίτερα, υπήρχαν ενδείξεις για σοβαρό ερεθισμό των βλεννογόνων, αναπνευστική ανεπάρκεια και αποδιοργάνωση των κεντρικών νευρικών συστημάτων των εκτεθέντων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
 
«Ο ΠΟΥ απαιτεί άμεση ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περιοχή προκειμένου να παράσχει φροντίδα στους πληγέντες, να αποτιμήσει τις επιπτώσεις στην υγεία και να παράσχει περιεκτική απόκριση δημόσιας υγείας», ανέφερε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη ο Πίτερ Σαλάμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τις ετοιμασίες έκτακτης ανάγκης και απόκρισης.
 
Οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ δεν έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο τμήμα της Ανατολικής Γούτα, περιλαμβανομένης της Ντούμα, όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Η συριακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη.

Συναγερμός στον εναέριο χώρο της αν. Μεσογείου

 
Στο μεταξύ, τον κίνδυνο πιθανών αεροεπιδρομών στη Συρία εντός των επόμενων 72 ωρών υπογραμμίζει η Πανευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol), καθώς με ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή των αεροπορικών εταιρειών που πρόκειται να πετάξουν επάνω από την ανατολική Μεσόγειο.
 
Σύμφωνα με το Reuters, οι αεροπορικές ρυθμιστικές αρχές σε Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία έχουν ήδη προειδοποιήσει τις αεροπορικές εταιρείες που εισέρχονται στον συριακό εναέριο χώρο, καλώντας τις περισσότερες από αυτές να αποφύγουν την περιοχή.
 
«Λόγω ενδεχόμενων αεροεπιδρομών στη Συρία με πύραυλους αέρος εδάδους εντός των επόμενων 72 ωρών και του ενδεχομένου διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης, πρέπει να λαμβάνεται δεόντως υπόψη κατά τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων πτήσεων στην περιοχή FIR Ανατολικής Μεσογείου / Λευκωσίας» αναφέρει στον ιστότοπό της η πανευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Πούτιν: Να επικρατήσει η κοινή λογική

Να επικρατήσει η κοινή λογική ζητά ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση στον κόσμο. Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, η χώρα του θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, ενώ πρόσθεσε ότι σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της.
 
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι σε περίπτωση επίθεσης η Μόσχα θα στηρίξει τη Δαμασκό λέγοντας ότι «σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της».
 

Μέι: Οι συριακές αρχές πίσω από την επίθεση

 
Επιμένει στη θέση της ότι πίσω από τη φερόμενη επίθεση βρίσκονται οι συριακές αρχές η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους σοκαριστικές επιθέσεις δεν μπορούν να παραμένουν αναπάντητες. 
 
«Η επίθεση με χημικά όπλα που διαπράχθηκε το Σάββατο στη Ντούμα στη Συρία ήταν μια σοκαριστική και βάρβαρη ενέργεια» σημείωσε η Μέι. «Έχουμε αρχίσει με ταχείς ρυθμούς να κατανοούμε τι συνέβη στο μέτωπο» επισήμανε.
 
Στην ερώτηση εάν θα ζητήσει να συγκληθεί το βρετανικό κοινοβούλιο η Βρετανίδα πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα, υπογραμμίζοντας ότι εργάζεται με τους συμμάχους για την αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων.

 

Κόρπνπιν: Πολιτική διαδικασία για τερματισμό του πολέμου
 

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει λόγο για οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θέλει να αναλάβει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε απάντηση για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, υποστηρίξε σήμερα ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.
 
«Το κοινοβούλιο θα πρέπει πάντα να έχει λόγο για στρατιωτικές ενέργειες» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
«Προφανώς, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Προφανώς θα πρέπει να υπάρξει, τώρα, ένα αίτημα για πολιτική διαδικασία με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε μια κλιμάκωση ακόμη χειρότερη απ' ό,τι είναι σήμερα» επισήμανε.
 
«Όλες οι ενδείξεις είναι ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται και εργαζόμαστε με τους στενότερους συμμάχους μας για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν και επίσης πώς μπορούμε να προλάβουμε και να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί η χρήση χημικών όπλων στο μέλλον».