Την επόμενη εβδομάδα (16 – 19 Απριλίου) αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το θέμα κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές, μετά την πρόταση που υιοθετήθηκε την Τετάρτη από την προπαρασκευαστική συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των Πολιτικών Ομάδων και αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου.

Η συζήτηση που θα λάβει χώρα στην Ολομέλεια έχει τίτλο «Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Τουρκία», ενώ την πρόταση για να έρθει το θέμα στην Ολομέλεια κατέθεσε η Ευρωομάδα της Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη, θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την διεθνοποίηση του ζητήματος, καθώς και τις πιέσεις προς τις τουρκικές αρχές ώστε να σεβαστούν επιτέλους το διεθνές δίκαιο. Εργαζόμαστε με σοβαρότητα και εθνική ομοψυχία, ώστε τα δύο παιδιά μας, να επιστρέψουν το συντομότερο στις οικογένειές τους, την πατρίδα και το στράτευμα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Μαρτίου, οι τουρκικές δικαστικές αρχές είχαν απορρίψει την τρίτη και τελευταία μέχρι στιγμής ένσταση των δικηγόρων των δύο στρατιωτικών. Το σκεπτικό των τουρκικών αρχών ανέφερε ότι «το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι 5ετής φυλάκιση», και πως «η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής».

Η σύνδεση της επιστροφής τους με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνέδεσε προ ημερών το θέμα της επιστροφής των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο, με την απαίτηση της Τουρκίας να εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, που κατηγορούνται από το καθεστώς Ερντογάν για συνεργασία στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Όπως είχε δηλώσει σε ΜΜΕ της Τουρκίας ο Γιλντιρίμ, η Άγκυρα θεωρεί πως οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αθήνα έχουν αποδεδειγμένα συμμετάσχει στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ είχε υποστηρίξει ότι η Δικαιοσύνη της Τουρκίας θα αποφασίσει για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται καθώς πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο.

«Εκείνοι έκαναν πραξικόπημα στην Τουρκία, σκότωσαν ανθρώπους, έβλαψαν μια χώρα. Τώρα αυτοί οι Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης και η δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα. Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε κάτι. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη».