Οι Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν την Πέμπτη στην Αχρίδα της ΠΓΔΜ, το πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του Έλληνα ΥΠΕΞ στα Βαλκάνια. Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των δύο υπουργών, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη γύρω από τα σημαντικά προβλήματα που παραμένουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον Ν. Κοτζιά υπάρχει πολύ καλή διπλωματική δράση από τις δύο πλευρές, ωστόσο τα σημαντικά προβλήματα παραμένουν μπροστά τους. «Το πλαίσιο της κοινής δράσης και συνεργασιών προέκυψε μέσα από την πολύ καλή διπλωματική δράση. Πολύ σοβαρό είναι για εμάς το ζήτημα του αλυτρωτισμού. Όσο πιο κοντά ερχόμαστε απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα.

Τα δύσκολα τα βρήκαμε και οι δύο μπροστά μας και προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους, αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματία. Θα συναντηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα , το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη στην τετραμερή 3 με 4 Μαΐου, και επίσης θα βρεθούμε 11 και 12 Μαΐου στην Αττική όπου θα μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης».

Από την πλευρά του, ο Ν. Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι παραμένουν τα προβλήματα για την υπόθεση της ονομασίας. «Θα είμαστε σύντομοι. Σε κάποια ερωτήματα υπάρχει πρόοδος, σε άλλο μέρος έχουμε ακόμη διαφορές. Συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για συμφωνία και για τα βήματα εφόσον προκύψει συμφωνία. Μιλήσαμε για την επόμενη μέρα μετά την πιθανή συμφωνία. Μελετήσαμε το προοίμιο των συζητήσεων. Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας, η διαδικασία συνεχίζεται. Έχει συμφωνηθεί μια μελλοντική τετραμελής συνάντηση, θα είμαστε σε επαφή τις επόμενες μέρες».