Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισήγηση της εισαγγελίας, αποφασίζοντας την άρση της προσωρινής κράτησής της.
 
Η Μ. Εφίμοβα ήταν πληροφοριοδότρια της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, της δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2017 στη Μάλτα ενώ ερευνούσε το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στη χώρα της μετά τη δημοσιοποίηση των Panama Papers.

Στις 19 Μαρτίου παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές φοβούμενη για την ζωή της. Η ρωσικής καταγωγής πληροφοριοδότης, φοβούμενη ότι θα είχε την ίδια τύχη με την Μαλτέζα δημοσιογράφο εγκατέλειψε τη Μάλτα με το σύζυγό της και τα παιδιά της το 2017, μετακομίζοντας στην Κρήτη. 
 
Η Μ. Εφίμοβα εργαζόταν στην Μάλτα, στη τράπεζα Pilatus Bank και είχε αποκαλύψει στην Γκαλιζία ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Michelle Muscat, σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας Joseph Muscat. Εναντίον της εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης από τις αρχές της Μάλτας.
 
Υπενθυμίζεται πως στο πλευρό της έχουν ταχθεί 36 ευρωβουλευτές στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δηλώνοντας την υποστήριξή τους και ζητώντας να της χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα, καθώς τονίζεται πως πιθανή έκδοση στη Μάλτα θα θέσει τη ζωή της σε σοβαρό κίνδυνο.