«Εκφράσαμε τη βαθύτατη εκτίμησή μας για τη δέσμευση της Ελλάδας στη διμερή μας σχέση μέσω της φιλοξενίας της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, μιας πλατφόρμας κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων για την άμυνα και ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε η ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ μετά τη σύγκληση της 18ης Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου (HLCC), μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φιλοξενεί εναλλάξ η Ουάσιγκτον και η Αθήνα.
 
Επίσης, η αμερικανική πλευρά ευχαρίστησε την Ελλάδα «καθώς συνεχίζει να εκπληρώνει τη δέσμευσή της προς το ΝΑΤΟ και επενδύει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για άμυνα ετησίως». Στην ανακοίνωσή της, η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε ως θέματα συζήτησης «κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος όπως η σταθεροποίηση της Ανατολικής και Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οι κοινές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και ευκαιρίες εμβάθυνσης της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Συζητήσαμε επίσης την Εθνική Αμυντική Στρατηγική των Η.Π.Α., τις ελληνικές απόψεις για τις προκλήσεις περιφερειακής ασφάλειας και τη συνεχή και ισχυρή διμερή αμυντική μας συνεργασία».
 
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της πρεσβείας, συζητήθηκαν επίσης θέματα που χαρακτηρίζονται κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως η σταθεροποίηση της Ανατολικής και Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οι κοινές επιχειρήσεις της ευρωατλαντικής συμμαχίας και οι ευκαιρίες εμβάθυνσης της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
 
Την έκδηλη ικανοποίηση του υπουργείου Άμυνας από τη συνάντηση αποκαλύπτει και η ανακοίνωση που τη συνόδευσε, καθώς «ελληνική και η αμερικανική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσαν την αταλάντευτη δέσμευσή τους στις αρχές του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου για ειρηνική επίλυση των διαφορών και υποχρέωση όλων για αποφυγή απειλής ή χρήσης κατά τρόπο ασυμβίβαστο με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών».
 
Ακολούθως, η ανακοίνωση προκύπτει εξόχως αποκαλυπτική, καθώς υπογραμμίζει πως από πλευράς ΗΠΑ «επισημάνθηκε η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στην Ελληνο-αμερικανική συνεργασία που παρέχουν περαιτέρω δυνατότητες για το μέλλον», ξεκαθαρίζοντας πως «σε αυτό το πλαίσιο και ως απτό δείγμα της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για Μνημόνιο Κατανόησης για προβλήτα ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης, καθώς και Τεχνική Διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ».
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική πλευρά δεν παρέλειψε να εκφράσει «την ικανοποίησή της για την πρόσφατη έγκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο της αύξησης του ποσού που διατίθεται για την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Διεθνούς Εκπαίδευσης και Άσκησης, καθώς και παροχής χρηματοδότησης, και δήλωσε ότι αναμένει αποφάσεις της Αμερικανικής Κυβέρνηση».
 

Κατασκοπευτικά στην Κρήτη – Μη επανδρωμένα στη Λάρισα

 
Την ίδια ημέρα, στο Ηράκλειο της Κρήτης και το αεροδρόμιο «Νίκος Καζατζάκης» προσγειώθηκαν δύο αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, με το ekriti.gr να μεταδίδει πως τα δύο αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί στις μεγάλες αεροπορικές πολεμικές επιχειρήσεις Enduring Freedom (OEF) και Enduring Iraqi Freedom (OIF), σε Αφγανιστάν και Ιράκ αντίστοιχα.
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, που επισυνάπτει και φωτογραφίες, το ένα εξ αυτών, το MC-12S EMARSS έφερε πολιτικό νηολόγιο, ενώ το δεύτερο, ένα MC-12W Liberty, είχε πλήρη διακριτικά της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
 
Παράλληλα, μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντηση αμερικανικού και ελληνικού υπουργείου Άμυνας υπό το βλέμμα του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ, ανακοινώθηκε η απόφαση που πάρθηκε κατά τη συνάντηση για να χρησιμοποιούν ως βάση τους τη Λάρισα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τα γνωστά ως UAV.
 
Σύμφωνα με την απόφαση της HLCC και όπως αναφέρει ο τοπικός ιστότοπος kosmolarissa.gr, η συμφωνία για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρνει στη Λάρισα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Αμερικανών. Ακόμη, το μνημόνιο συνεργασίας με την Πολεμική Αεροπορία προβλέπει συνεκπαίδευση με την ελληνική Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών («Πήγασος») που εδρεύει στην 110 ΠΜ της Λάρισας.


 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η συνεργασία θα διαρκέσει για έξι μήνες, ωστόσο πιθανολογείται πως τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναμένεται να σταθμεύσουν μόνιμα στη Λάρισα.
 

Προχωρημένη σύσφιξη των σχέσεων

 
Αξίζει να σημειωθεί πως η χθεσινή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας σε στρατιωτικό επίπεδο έρχεται να προστεθεί στην ήδη εκτεταμένη συνεργασία στην περιοχή, για τη δραστηριότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στα Βαλκάνια. Ενδεικτικά, ο Ριζοσπάστης θυμίζει:
 

  • Την αναβάθμιση των υπαρχόντων βάσεων και την κατασκευή νέων, με αμερικάνικά σχέδια για βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη να προχωρούν, καθώς και αντίστοιχα σχέδια για την Κάλυμνο, την αναβάθμιση των βάσεων σε Ανδραβίδα και Άραξο, καθώς και την κατασκευή βάσης στη Σύρο.
  • Τις μόνιμες περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με την πρόφαση του προσφυγικού ζητήματος.
  • Την αναβάθμιση της Ελλάδας ως κόμβου διεκπεραίωσης δυνάμεων, με τη χρήση των λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης.,
  • Την υλοποίηση προτάσεων για ανάληψη έργου και αποστολών από πλευράς του ελληνικού ΠΝ, προκειμένου μονάδες του Αμερικανικού Ναυτικού να απελευθερωθούν για να αναπτυχθούν σε άλλα μέτωπα. Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο αυτό, το διάστημα 7-19/3 το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» «συνεργάστηκε» – όπως αναφέρεται από το υπουργείο Άμυνας – «με το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS Iwo Jima, του Ναυτικού των ΗΠΑ, στο πλαίσιο συνεισφοράς μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, για εκτέλεση επιχειρησιακής συνοδείας Μονάδας Υψηλής Αξίας (High Value Unit – HVU), σε συνεργασία με έτερες μονάδες συνοδείας του Ναυτικού των ΗΠΑ».
  • Τη σχεδιαζόμενη αναβάθμιση των F-16, που κατά το έγγραφο του αμερικανικού Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ «θα συμβάλλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, (…) θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να υποστηρίζει επιχειρήσεις στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που αποτελούν οι εχθροί της συμμαχίας για τις ΗΠΑ και τη συμμαχία».
  • Τον εκσυγχρονισμό μέσων όπως τα 5 αεροσκάφη συνεργασίας «P-3 Orion» για ανάληψη ΝΑΤΟικών αποστολών στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Την περιοδική παροχή πλοίων, υποβρυχίων και αεροσκαφών για περιπολίες στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο.