Έντονα συζητήθηκαν οι πρακτικές των ουγγρικών ΜΜΕ κατά η διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη χώρα, με κατηγορίες να βαραίνουν τον πρωθυπουργό Β. Όρμπαν πως δεν άφησε τα τοπικά ΜΜΕ να προβληθούν τόσο όσο προβλήθηκε το κόμμα του, Φιντέζ.
 
Όπως περιγράφουν δημοσιογράφοι στον βρετανικό Guardian, δεχόντουσαν πίεση από τη διεύθυνση να εστιάσουν σε θέματα με ξενοφοβικό περιεχόμενο, όπως να συνδέσουν τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παρουσίαση είδησης την παραμονή των εκλογών που παρουσίαζε επίθεση την επίθεση στο Μούνστερ της Γερμανίας με αυτοκίνητο, ως τρομοκρατική.
 
«Ποτέ δεν έχω βιώσει κάτι σαν αυτό, ακόμα και στο MTVA (σσ: κρατικό μέσο στην Ουγγαρία): ήταν ένα ξεκάθαρο ψέμα» αναφέρει στον Guardian, ένας από τους δημοσιογράφους, που έχει κρατήσει την ανωνυμία του.
 
«Δημιουργήσαμε παβλοφικά αντανακλαστικά και κλίμα φόβου για κάθε μνεία κινδύνου, τρομοκρατίας, μετανάστευσης, προσφύγων, αντιπολίτευσης, Τζορτζ Σόρος και Βρυξελλών. Η ανεκτικότητα αντιμετωπιζόταν επικριτικά, ενώ τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα παρουσιάζονταν ως η μόνη ορθή αντίδραση», λέει δημοσιογράφος του δικτύου.
 
Τα προγράμματα ειδήσεων δείχνουν τακτικά αρχεία από το 2015 των μεταναστών που περπατούν στη Βουδαπέστη, συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας ή τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.
 
Οι δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι τα μηνύματα κατά των μεταναστών προέρχονται συχνά απευθείας από την κυβέρνηση. Οι άνθρωποι που κάνουν θέματα που αφορούν άμεσα τον Β. Όρμπαν λαμβάνουν μια λίστα λέξεων-κλειδιών που θα χρησιμοποιήσουν. «Μερικές φορές ο συντάκτης έρχεται στο γραφείο μιλώντας στο τηλέφωνο και μας υπαγορεύσει μια ολόκληρη ιστορία, λέξη προς λέξη. Δεν ξέρουμε ποιος είναι στην άλλη άκρη του τηλεφώνου» αναφέρει ένας δημοσιογράφος.
 
Οι δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι αποφάσισαν να μιλήσουν «από μια αίσθηση ευπρέπειας και αλήθειας» και είπαν ότι ορισμένοι κρατικοί τηλεοπτικοί υπάλληλοι σκέφτονταν να παραιτηθούν μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.
 
«Αισθανόμουν απαίσια, γιατί μπορούσα να δω ότι μπορούμε και επηρεάσαμε τους ανθρώπους», είπε ένας δημοσιογράφος. «Κάποιοι από εμάς είχαμε καθησυχαστεί ότι κανείς δε μας προσέχει, ότι δεν μας πειράζει. Αποδεικνύεται το αντίθετο», καταλήγει.