Ρευστή φέρεται να παραμένει η κατάσταση στη Συρία μετά την τελευταία επίθεση ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας καθώς οι εμπλεκόμενες δυνάμεις κρατούν υψηλά τους τόνους.

Οι τρεις χώρες έχουν εκφράσει σε όλους τους τόνους την ικανοποίησή τους για τα χτυπήματα που έπληξαν, κατά τις εκτιμήσεις τους, την ικανότητα του καθεστώτος Άσαντ να παράξει και να χρησιμοποιήσει εκ νέου χημικά όπλα. Οι βομβαρδισμοί «πήγαν πίσω για χρόνια το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων του αμερικανικού Πενταγώνου.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία και η Συρία απάντησαν ότι πολλοί από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν αναχαιτίστηκαν, ενώ την Κυριακή ανακοίνωσαν σχεδόν τα 2/3 των περισσότερων από 100 πυραύλων που εκτοξεύθηκαν δεν βρήκαν τον στόχο τους.
 

«Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τις πιθανότητες για επίτευξη πολιτικής λύσης»


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί διαμήνυσαν πως οι βομβαρδισμοί της Δύσης κατά της Συρίας, κατέστρεψαν τις πιθανότητες που υπήρχαν για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της Συρίας
 
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας για την κατάσταση στην Συρία, μετά την πραγματοποίηση των επιθέσεων από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Βρετανία, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι το ενδεχόμενο συνέχισης των πυραυλικών επιθέσεων της Δύσης κατά της Συρίας, θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις διεθνείς σχέσεις.

 

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

 
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αναλυτικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η Συρία αρνείται να λάβει μέρος σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία πρέπει να «παραδώσει» τη Συρία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, όπως τόνισε, η Δαμασκός δεν είναι «άξια» να έχει απευθείας συνομιλίες με την Ουάσιγκτον: «Δεν πρόκειται να έχουμε κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Άσαντ».

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που προσφέρει στον πρόεδρο της Συρίας συνέχισε η Νίκι Χέιλι και ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν αύριο από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

«Θα στοχοθετήσουν απευθείας οποιουδήποτε είδους εταιρεία που διαχειρίζεται εξοπλισμό, ο οποίος σχετίζεται με τον Άσαντ και τη χρήση χημικών όπλων» εξήγησε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

 

«Οι κυρώσεις θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά σε ΗΠΑ και ΕΕ»
 

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας θα είναι σκληρές για τη Ρωσία, αλλά θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Ρώσος βουλευτής, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIΑ.

Ο Ευγένι Σερεμπρένικοφ, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Άνω Βουλής, σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για τις νέες κυρώσεις. «Είναι δύσκολο για εμάς, αλλά θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ρώσος βουλευτής.