Ανατρέποντας τα δεδομένα, που ήθελαν μέχρι τώρα τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν στον βομβαρδισμό της Συρίας το Σάββατο, μαζί με τις δυνάμεις της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας , ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε σε δηλώσεις του πως αυτός ήταν που έπεισε τον Ντόναλντ Τραμπ να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση στη Συρία.

Όπως υπογράμμισε ο Εμ. Μακρόν πως οι συγκεκριμένοι στόχοι των πυραύλων «δεν ήταν αναγκαστικά το αρχικό πλάνο του Τραμπ»,  προσθέτοντας ότι έπεισε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι έπρεπε να περιορίσουν τους στόχους στις εγκαταστάσεις των χημικών όπλων», σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

Ενώ είναι ασυνήθιστο για τον Γάλλο πρόεδρο να παρουσιάσει τον εαυτό του ως καθοδηγητή της αμερικανικής πολιτική για στρατιωτικά θέματα στη Μέση Ανατολή, ο Εμ. Μακρόν και ο Ντ. Τραμπ ανέπτυξαν μια φιλική σχέση το τελευταίο έτος.

Ο Εμ. Μακρόν επέμεινε ότι υπάρχουν ενδείξεις χημικών επιθέσεων προσθέτοντας ότι «είχαμε φτάσει σε σημείο που αυτά τα χτυπήματα ήταν απαραίτητα για να δώσουν πίσω στη διεθνή κοινότητα την αξιοπρέπεια της».

«Η Ρωσία είναι σύμμαχος του Άσαντ»

Είπε ότι η αποτυχία να επιβάλει τις κόκκινες γραμμές είχε οδηγήσει τις ρωσικές αρχές να σκεφτούν αυτοί οι άνθρωποι από τη διεθνή κοινότητα – είναι καλοί, είναι αδύναμοι.”Αυτός (σσ ο Βλαντιμίρ Πούτιν) έχει καταλάβει ότι δεν συμβαίνει πια» πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει πολιτικά και στρατιωτικά τον Άσαντ, είχε ανοίξει το δρόμο για τις ενέργειες της κυβέρνησης της Συρίας. «Φυσικά είναι συνεργοί. Δεν έχουν χρησιμοποιήσει το ίδιο το χλώριο, αλλά έχουν μεθοδικά οικοδομήσει την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να δράσει μέσω διπλωματικών οδών για να σταματήσει η χρήση χημικών όπλων », ανέφερε.

Οι ΗΠΑ θέλουν πίσω τα στρατεύματα

O Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώνει την προηγούμενη βδομάδα πως θέλει να αμερικανικά στρατεύματα να επιστρέψουν στην Αμερική το συντομότερο.

«Η αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει αλλάξει – ο πρόεδρος είναι σαφής ότι θέλει τις αμερικανικές δυνάμεις να επιστρέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σαρά Σάντερς, σύμφωνα με το Reuters.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συντρίψουμε εντελώς το ISIS και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα αποτρέψουν την επιστροφή του. Επιπλέον, αναμένουμε από τους περιφερειακούς συμμάχους και εταίρους μας να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά για την εξασφάλιση της περιοχής», ανέφερε.