Στην έξαρση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που περνούν τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία επικεντρώνεται δημοσίευμα του αραβόφωνου Al Jazeera, ενώ υπογραμμίζει πως αυξημένος εμφανίζεται και ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να βρεθούν στις ευρωπαϊκές αρχές.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση 1.658 πρόσφυγες και μετανάστες τον περασμένο Μάρτιο στην περιοχή του ποταμού Έβρου, αριθμός που εμφανίζεται αυξημένος κατά τουλάχιστον πέντε φορές σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2017.
 
Όπως αναφέρεται, τα στοιχεία αυτά έρχονται μόλις δύο μήνες μετά από τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, που αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές διεξάγουν όλο και περισσότερο «συστηματικές πιέσεις» στην περιοχή του Έβρου.
 
«Οι επαναπροωθήσεις στη θάλασσα σταμάτησαν όταν ήρθε η κυβέρνηση (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) στην εξουσία, αλλά οι επιδρομές στη γη δεν έχουν σταματήσει ποτέ» δηλώνει η Έβα Κοσσέ, ερευνήτρια του Human Rights Watch (HRW). Μάλιστα, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως οι επαναπροωθήσεις θεωρούνται παραβίαση τόσο του διεθνούς δικαίου περί προσφύγων, όσο και του νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο, αλλά το να επαναπροωθούνται μπορεί να τους θέσει σε κίνδυνο» υπογραμμίζει η ερευνήτρια του HRW.
 
«Έχουμε ανθρώπους που έρχονται τέσσερις ή πέντε φορές, εισέρχονται στην Ελλάδα και στη συνέχεια ωθούνται πίσω στην Τουρκία» δηλώνει στο Al Jazeera ο Γιονούς Μουχαμάντι, επικεφαλής του Ελληνικού Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, που τονίζει πως οι άνθρωποι που διασχίζουν τον Έβρο «αυξάνονται». Ο ίδιος περιγράφει τη χερσαία διαδρομή ως «επικίνδυνη», ενώ κάνει ειδική αναφορά σε μια σειρά από αναφερόμενους θανάτους κατά μήκος του Έβρου.
 
«Μία από τις κεντρικές μας προτεραιότητες για το άμεσο μέλλο είναι η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής στα νησιά, σε συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις, με στόχο την ενίσχυση της καθημερινής ζωής των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης» ανέφερε πρόσφατα σε δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, του οποίου τις δηλώσεις περιλαμβάνει το δημοσίευμα.
 
Ακόμη, στο δημοσίευμα αναφέρονται τα στοιχεία της Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που μετρά περισσότερους από 16.595 ανθρώπους που έχουν καταφθάσει στις ευρωπαϊκές ακτές, κάνοντας το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους. Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τουλάχιστον 501 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν
 
Το δημοσίευμα καταλήγει με την πρόσφατη επισήμανση του ΟΗΕ πως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, ένα στα 14 άτομα που διασχίζουν τη Μεσόγειο πέθανε, σε σύγκριση με έναν θάνατο για κάθε 29 ανθρώπους που πραγματοποίησαν αυτό το ταξίδι κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2017. Ακόμη, υπενθυμίζει το πρόσφατο ναυάγιο στις 17 Μαρτίου, όπου η ελληνική ακτοφυλακή περισυνέλεξε 16 άψυχα σώματα από τη θάλασσα, μεταξύ των οποίων και παιδιά.